En ny vinnare har korats i Sommartouren 2020. Helsingborgs TK-spelaren Julia Rosenqvist stod för en imponerande resa fram till turneringssegern i SEB Karlskrona Open.
– Jag är väldigt stolt över mitt mindset och mentala inställning, säger Rosenqvist.

Efter öppningsrundan mot Louise Wikander, Näsbyparks TK (6–2, 6–2), tog hon sig förbi två av turneringens främsta namn på vägen fram till final: toppseedade Fanny Östlund, USIF (6–4, 6–4) och tredjeseedade Marina Yudanov, GLTK (4–6, 7–6, 6–3).

I finalen förlorade hon ett jämnt första set (4–6) mot fjärdeseedade klubbkamraten Louise Brunskog. Rosenqvist gick fram till 5–1-ledning i andra när tvingades Brunskog ge upp matchen och årets första Sommartourtitel var ett faktum.
– Det känns jättekul. Just nu är jag lite trött – det har varit tuffa matcher, säger Rosenqvist som är nöjd när hon summerar veckan:
– Jag har jobbat på att inte vara superaggressiv hela tiden, utan vara jämn från baslinjen och tillåta motståndaren att missa. Jag är väldigt stolt över mitt “mindset” och mentala inställning, även om jag förlorar ett set så kämpar jag vidare. I de två senaste matcherna mot Louise och Marina så gav jag mig inte och till slut var det motståndaren som var tröttare än mig. Jag har servat väldigt bra och bara försökt nöta på och kämpa.

Precis som för alla andra har det varit ett annorlunda tennisår för Julia Rosenqvist, som till vardags studerar vid University of California, Berkeley. När collegesäsongen ställdes in reste hon i slutet av mars hem till Sverige och har fortsatt studierna på distans. Vid sidan av sin egen träning har hon arbetat som tränare i Särö.
– Det har gett mig ett annat perspektiv på tennisen och jag tror att det hjälper mig på banan också. I sommar kommer jag att fortsätta hålla lite privattimmar och spela Sommartourer.
– För tennisens skull har jag tur att få vara i Sverige. Många har inte haft möjligheten att spela när allt är stängt. Jag är jätteglad att den här möjligheten med Sommartouren finns. Det är kul att det är så pass bra startfält i varje tävling och att man får chans att spela många matcher, säger Rosenqvist vars nästa tävling blir APP Open i Växjö.

Rosenqvist är den femte vinnaren på årets Sommartour, se segrarna i samtliga sju tävlingar nedan.

Segrare på Sommartouren 2020 (damer)
YSB Sommartour (SM-serie): Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
Beddingespelen by Optimala hem: Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
Kalmarspelen: Fanny Östlund, USIF
Blå Jungfruspelen: Fanny Östlund, USIF
Strandbadsturneringen (SM-serie): Rebecca Peterson, SALK
Höllviksspelen: Caijsa Hennemann, Ullevi TK
SEB Karlskrona Open: Julia Rosenqvist, Helsingborgs TK

Erik Grevelius vann på gräset

Erik Grevelius, KLTK och Daniel Svensson, Växjö TS.

På onsdagen avslutades också spelet i herrarnas Sommartourtävling på gräs i Karlskrona.

KLTK-spelaren Erik Grevelius tog hand om slutsegern i den unika turneringen som avgjordes i sprintformat, bäst av tre matchtiebreak. I finalen besegrades Daniel Svensson, Växjö TS med 11-9, 10-5.

Segrare på Sommartouren 2020 (herrar)
YSB Sommartour (SM-serie): Elias Ymer, SALK
Beddingespelen by Optimala hem: Filip Bergevi, Fair Play TK
Kalmarspelen: Markus Eriksson, GLTK
Blå Jungfruspelen: Gustaf Ström, Näsbyparks TK
Strandbadsturneringen (SM-serie): Filip Bergevi, Fair Play TK
Höllviksspelen: Markus Eriksson, GLTK
Holmen Paper Cup: Filip Bergevi, Fair Play TK
SEB Karlskrona Open – gräs sprint: Erik Grevelius, KLTK