Startskottet har gått för Kvarterstennis – en månadslång tennisfestival genom Norrland. Tisdagens premiär blev en rivstart för satsningen som ska göra tennisen tillgänglig för ännu fler.

Under hela juli väcker ledarna Dino Ilecic och Anton Örnberg (bilden ovan) liv i tennisbanor som fallit i glömska och skapar en veckas lång kostnadsfri och energifylld tennisfest för barn och ungdomar på fyra olika orter.

Första stoppet på turnén sker i Västerbotten och Skellefteå, på två asfaltsbanor vid Anderstorpsgymnasiet. På måndagen förbereddes platsen för spel – skräp städades undan och ena banan rustades med nya linjer för två minitennisbanor.

Tisdagens aktivitet väckte nyfikenhet hos många förbipasserande. Redan under första dagen deltog 55 personer.
– Jag var jättenervös på morgonen men första dagen var verkligen över förväntan. Som mest var det 45 personer här samtidigt. Folk har kommit och gått och kommit tillbaka igen, medan andra inte har velat gå hem utan bara stannat kvar och spelat med oss, säger Dino Ilecic.
– Jätterolig första dag, instämmer Anton Örnberg. Det är så himla kul med alla som går eller cyklar förbi banorna, frågar oss om de får vara med och sen hämtar familj och vänner.

Aktiviteterna i Skellefteå pågår till och med söndag. Därefter fortsätter turnén till Östersund, Örnsköldsvik och Hudiksvall.

Ambitionen med projektet, som fått stöd från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets gemensamma Framåtfond, är att nå 500 unika deltagare. Förutom att göra tennisen tillgänglig för fler är ett av målen också att utveckla deltagarnas rörelseförståelse – på platserna finns inte bara tennisutrustning utan även andra idrottsredskap. Slutligen är målet att konceptet lever vidare och att banorna blir en naturlig plats för rörelse för områdets barn, ungdomar och vuxna.

Dino och Anton uppmuntrar alla som vill, oavsett nivå, att komma förbi och prova på tennis och aktivera sig.
– Jag ser verkligen fram emot de här veckorna – att få sprida glädjen med tennis och få så många som möjligt att börja spela och röra på sig, säger Anton Örnberg.
– Jag hoppas vi kan erbjuda ett riktigt bra sommarlov för barnen i de här orterna, men också att de ska få lära sig spela tennis och få upp intresset för tennis och idrott överlag, avslutar Dino Ilecic.

Hit kommer Kvarterstennis!

30 juni-5 juli – Skellefteå: Anderstorps IP, tennisbanan vid Anderstorpsgymnasiet
7-12 juli – Östersund: Körfältets tennisplan.
16-21 juli – Örnsköldsvik: Valhalla, tennisbanan vid Scandic hotell
23-28 juli – Hudiksvall: Håstahöjden, vid La Håsta multisportarena