Förra veckan bjöd Svenska Tennisförbundet in till ett tre dagar långt möte med ett 40-tal representanter från svensk elittennis. Bland dessa de tio bästa tennisklubbarna i SM, akademier, regioner, riksidrottsgymnasiet, ideella aktörer som PACE och andra aktörer som BNP Paribas Nordic Open.

I dagarna tre varvades paneldiskussioner och visioner med forskningsperspektiv samt statistiska och internationella utblickar. Syftet: att genom samtal och samarbete ta första steget mot en gemensam väg framåt för svensk elittennis med sikte på de fastställda målen i Game Change 2030 – och längre än så. Mötesdiskussionerna var avgränsade till elitsatsande spelare 12/13 år och äldre ur ett internationellt perspektiv.

”Mer och bättre – tidigare”, en tydligare struktur samt samarbete och det gemensamma ansvaret var några av huvudrubrikerna när mötet summerades på fredagseftermiddagen.

Svenska Tennisförbundets nya sportchef Simon Aspelin ser nu fram emot att ta arbetet vidare i sitt uppdrag:
– Jag ser verkligen positivt på den dialog som inletts och de ärliga diskussionerna vi haft under dagarna. Vi behöver börja kommunicera med varandra mer för att i slutändan kunna sätta spelaren främst. Det är tydligt att vi behöver höja kvaliteten i yngre åldrar och bli mer noggranna i vår struktur och spelarutvecklingsplaner. Jag känner en stor vilja att komma framåt tillsammans och ser fram emot att berätta mer om nästa steg inom kort, säger Aspelin.

Aspelin tillträdde sportchefstjänsten under måndagen. I sin nya roll kommer han b.la. att leda arbetet med framtagandet och implementeringen av en ny spelarutvecklingsplan och att säkerställa resurser till elitverksamheten samt att den utvecklas i linje med svensk tennis målsättningar.

tennis.se/elitmotet kan du ta del av anteckningar och presentationer från mötet.