Mikael Ymer är för tredje gången i karriären vidare till andra omgången i en Grand Slam.
Svensken besegrade 30-rankade Hubert Hurkacz med 3–2 i set.

Klockan 01.00 natten till tisdagen gjorde 95-rankade Mikael Ymer, sista kvarvarande svenskhopp i singel, entré i årets Australian Open. Motståndaren: Hubert Hurkacz, seedad 26:a i turneringen.

Fem set och närmare fyra timmar senare kunde 22-åringen sträcka armarna i skyn och fira segern.
– Jag är glad. Det här är största vinsten i min karriär. Ett bra steg i rätt riktning för mig, säger Mikael Ymer på presskonferensen efteråt.

Mikael Ymer tog sig till andra omgången även i förra årets Australian Open. Den här gången var upplevelsen annorlunda.
– Då var det mycket känslor. Nu kunde jag fokusera på att kämpa och fokusera mer. Spelmässigt är jag inte hundra procent ännu, jag har en nivå till att ge. Jag är glad att jag kunde kämpa och hitta ett sätt att vinna och att jag har gett mig en chans till, säger han.

”Måste leverera för att slå så här bra spelare”

Svensken fick en tung start i matchen. Ymer inledde med 13 raka förlorade poäng och hamnade snabbt i ett 0–3-underläge. Hurkacz, som inledde 2021 med att vinna karriärens andra ATP-titel, vann första set 6–3. Mikael Ymer svarade med att vinna andra set (6–3). Även det tredje slutade med likadana setsiffror – till Hurkacz fördel, som nu åter var i setledning.

I fjärde set följdes spelarna åt fram till svensk 6–5-ledning. Då ordnade Ymer mycket lägligt setets första servegenombrott – på sin andra breakboll i gamet kvitterade han till 2–2.

I skiljeset gick Ymer fram till en 3–0-ledning och släppte inte övertaget. Svensken säkrade till slut segern med setsiffrorna 3–6, 6–3, 3–6, 7–5, 6–3.
– Man måste leverera för att slå så här bra spelare. Vi följdes åt i dag och jag kände aldrig att jag hade honom. Det var inte förrän jag bröt till 3-0 i sista. Jag tänkte att om jag bara kan spela mina kort rätt så kan det sluta bra, säger Mikael Ymer.
– Han servade väldigt bra. Han har en bra offensiv och jag visste om det. Det blev en hel del löpande och jag gillar det, så det var bara att dra på sig löparskorna, säger Mikael med ett leende. Jag tror det gynnade mig ju längre matchen led. Det var en boll som var 60 slag, det tar tid att återhämta sig. Men konditionen är en stark sida hos mig.

Laddar upp för andra omgången – med monopol

I andra omgången väntar 17-årige Carlos Alcaraz från Spanien, rankad 146. Den 17 år unge spanjoren kvalade in till tävlingen och besegrade Botic van de Zandschulp i första omgången.
– Han har nått bra resultat så det blir en tuff uppgift. Han har vunnit flera challengers och är en väldigt lovande spelare.

Hur Sverige-ettan förbereder sig?
– Isbad, äta, sova gott, spela monopol.

På måndagen förlorade Rebecca Peterson och Elias Ymer i första omgången i singelturneringen. Rebecca Peterson och Cornelia Lister är svenskhoppen i dubbelturneringen.