Sveriges främsta rullstolstennisspelare på damsidan lägger racketen på hyllan. Rebecka Sternisa Bellander, 25, avslutar sin elitkarriär och satsning mot Paralympics i Tokyo.

På torsdagen meddelade 25-åringen från Oskarshamn att hon sätter punkt för sin elitsatsning.
– Det är någonting jag gått och tänkt på nu i säkert ett år tillbaka. Det grundar sig i brist på motivation till tävling och suget att resa så pass mycket som man gör på den nivå jag har spelat på. Det senaste året har känts väldigt påtvingat vad gäller tävlandet. Tyvärr.
– Tennisen är ju en livsstil med allt tävlande och resande varje månad och när man inte har suget funkar det inte att spela professionellt, säger hon.

ITF-turneringen i Bolton i slutet på februari blev Rebecka Sternisa Bellanders sista framträdande på den internationella touren. På frågan hur coronauppehållet påverkat hennes tankar kring att avsluta karriären svarar hon:
– Det är klart att det har påverkat. Man har ju fått upp ögonen extra mycket för vad som är viktigt här i livet och att ta tillvara på det man verkligen vill och känner för just nu.

Rebecka Sternisa Bellander summerar elitkarriären med 13 internationella titlar och sex SM-guld. 2017 nådde hon sin högsta världsranking: 32 i singel och 29 i dubbel (i dag rankad 47 respektive 43). Men tennisen har haft större betydelse än bara tävlingsresultat. 2011 drabbades hon plötsligt av en sjukdom som gjorde henne förlamad upp till midjan. Året därpå började Oskarshamntjejens raketkarriär när hon 17 år gammal plockade upp tennisracketen för första gången. Två år senare debuterade hon i damlandslaget där hon varit given som ankare de senaste åren.
– Jag är så tacksam över vad sporten har gett mig. I den tuffaste stunden i mitt liv gav den mig mening med livet tillbaka. Jag har vuxit så otroligt mycket som person tack vare tennisen. Alla resor och möten med människor är för mig det största och nästan det jag är mest stolt över och något jag alltid kommer att se tillbaka på och minnas som en underbar del i mitt liv. Och så klart matcherna man spelat, allt adrenalinpåslag och att ge sitt allt och vara bäst på det man brinner för, säger hon.
– Jag vill tacka alla inom vårt förbund inom rullstolstennis, eldsjälen Jan Hartman och hans fru Märta som varit med på alla läger genom åren.

Sternisa Bellander har länge haft siktet på Paralympics i Tokyo som skulle gått av stapeln i år. På grund av coronapandemin har spelen flyttats fram till nästa år, men det är inget som gjort beslutet svårare att fatta.
– Jag vill inte skjuta upp mitt liv och de andra drömmar jag har. Andra har sagt ”men ska du inte köra ett år till, du kan säkert ta en plats”. Men jag har inte känt så eftersom jag inte velat det innerst inne det senaste året med allt vad det innebär.

Framtidsdrömmarna handlar närmast om hennes bröllop i september och att fortsätta på sin yrkesbana som lågstadielärare för årskurs 1-3. Hon hoppas dock att fortsätta vara aktiv inom tennisen framöver och vill gärna inspirera nästa generations svenska rullstolstennisspelare.
– Jag har hört att det är flera aktiva tjejer på gång nu, det är jätteroligt. Jag hoppas kunna vara med på något läger och stötta och ändå vara en del av det. Det hade varit kul, och jag vet att det hade betytt mycket för mig också när jag började att ha en tjej som förebild. Jag kommer alltid älska och alltid spela tennis, avslutar hon.