Kapten Robin Söderling har gjort sitt val: dubbelspecialisten Robert Lindstedt tar den femte platsen i Sveriges Davis Cup-lag till världsfinalen i Madrid nästa vecka.

Den tidigare världstrean ansluter till laget som också består av Mikael Ymer, Elias Ymer, Jonathan Mridha och André Göransson.
– Det var ett svårt val, det var några spelare om budet. Hans fysiska status har varit tveksam, men nu är han hel och frisk igen. Alla vet att när Robban är hel och frisk och spelar bra så är han en fantastisk dubbelspelare, säger Robin Söderling.
– Att spela Davis Cup är bland det bästa som finns. Det var oerhört skönt när Robin ringde, säger Robert Lindstedt.

Förra veckans Stockholm Open innebar blott femte turneringen för året för Lindstedt, som nådde kvartsfinal tillsammans med landslagskollegan André Göransson. Lindstedt lämnar lugnande besked om sin fysiska form inför Davis Cup – som också blir hans avslut på tenniskarriären.
– Det är inga större problem. I Stockholm Open kändes det över förväntan. Träffen kändes jättebra och jag spelade över förväntan. Det kommer bara att bli bättre och bättre med mer träning, säger han.

På torsdagen samlades laget för två träningsdagar i Stockholm före avresa till Madrid på lördag. Den 25 november väntar premiärmatch mot Kanada, som drabbats av två tunga avbräck sedan stjärnorna Denis Shapovalov och Felix Auger-Aliassime lämnat återbud. Den 27 november väntar Kazakstan i den andra gruppspelsmatchen.
– Det förändrar inte så mycket. Tittar man på papperet är det självklart positivt för oss och det ökar våra chanser lite, men vi måste fokusera på oss själva. Vi måste spela bra och Kanada har fortfarande ett bra lag även om inte deras två bästa spelare är med, säger Söderling.

Robert Lindstedt ser möjligheter till svenskt avancemang från gruppspelet.
– Som gruppen ser ut nu har det förändrats en hel del. Kanada har gått från storfavoriter till ”en av alla”. Med lite tur och kvalitetstennis kan vi ta oss vidare från gruppen, säger Robert Lindstedt.

Davis Cup Finals spelas i ett nytt VM-format (se lottning nedan) med gruppspel i tre europeiska städer följt av semifinaler och final i Madrid. Varje landskamp består av två singelmatcher och en dubbel. De sex gruppvinnarna, tillsammans med de två bästa tvåorna, går vidare till kvartsfinal.

Lottning Davis Cup Finals

Madrid, Spanien (Madrid Arena)
Grupp A: Spanien, ryska förbundslaget (RTF), Ecuador
Grupp B: Kanada, Kazakstan, Sverige

25 november kl 16.00: Sverige–Kanada
27 november kl. 10.00: Sverige–Kazakstan
Vid eventuellt avancemang från gruppen spelar Sverige kvartsfinal den 1 eller 2 december.

Innsbruck, Österrike (Olympia Halle)
Grupp C: Frankrike, Storbritannien, Tjeckien
Grupp D: Kroatien, Australien, Ungern

Turin, Italien (Pala Alpitour Arena)
Grupp E: USA, Italien, Colombia
Grupp F: Serbien, Tyskland, Österrike