Robin Söderling har av hälsoskäl valt att lämna sitt uppdrag som förbundskapten för Sveriges herrlandslag i tennis.
Söderling har sedan sommaren 2022 haft time-out från kaptensrollen. Nu väljer han att avsluta uppdraget för att prioritera sin hälsa och sin familj.

Under sin tid som kapten (2020-2022) ledde Söderling landslaget till två Davis Cup-slutspel, med ett matchfacit på 3–2 i sina fem landskamper.

– Det var både vår och Robins förhoppning att han skulle återvända som kapten under 2023. Men hälsan går före allt och vi stöttar Robin i hans beslut. Han har med sina kunskaper, erfarenheter och stora engagemang gjort ett fantastiskt arbete som kapten och jag hoppas att vi i framtiden kommer att se Robin i en ny roll i svensk tennis, säger Christer Sjöö, generalsekreterare Svenska Tennisförbundet.

I Söderlings frånvaro har herrlandslaget letts av företrädaren Johan Hedsberg. Nu startar arbetet med rekryteringen av en ny kapten.

12-17 september avgörs gruppspelet i Davis Cup Finals, dit Sverige har kvalificerat sig för tredje året i rad. Sverige har lottats i grupp A med Chile, Italien och Kanada som avgörs i Bologna, Italien.