Robin Söderling, Davis Cup-kapten för Sverige sedan januari 2020, har av hälsoskäl valt att ta time-out från sitt uppdrag.

Robin Söderling har tidigare varit sjuk i utmattningssyndrom. Han har under 2022 upplevt återkommande symptom och väljer därför att i förebyggande syfte ta en time-out från kaptensuppdraget för att prioritera sin hälsa och sin familj.

Han ersätts under återstoden av 2022 av sin företrädare Johan Hedsberg.

Robin Söderling har under sin tid som kapten lett Sveriges tennisherrar till två Davis Cup-slutspel, i fem landskamper med ett matchfacit på 3-2.

Det är Svenska Tennisförbundets och Robin Söderlings önskan och förhoppning att han återvänder som kapten 2023, förutsatt att hans hälsa tillåter det.

Johan Hedsberg är tränare på tennisakademin Good to Great i Stockholm. Han var Davis Cup-kapten under åren 2017-2019 och ledde Sverige i åtta landskamper med ett matchfacit på 7-1. Under Hedsbergs ledning avancerade det svenska laget två nivåer, från Europa/Afrika-zonens grupp 2 till elitdivisionen.

Sveriges tennisherrar kvalificerade sig för andra året i rad till Davis Cup Finals genom att besegra Japan i Helsingborg Arena i mars i år. Världsfinalen inleds med ett gruppspel 13-18 september. Sverige har lottats i en grupp med Argentina, Italien och Kroatien som avgörs i Bologna, Italien. De två bästa lagen i gruppen går vidare till kvartsfinal. 2021 nådde Sverige kvartsfinalen där det blev förlust mot ryska förbundslaget (RTF), som sedan blev slutsegrare.

Johan Hedsberg ersätter Robin Söderling som kapten under resterande delen av 2022.