Tidigare US Open-vinnaren och OS-silvermedaljören Simon Aspelin är klar för en ny roll inom svensk tennis.
Aspelin blir Svenska Tennisförbundets nya sportchef tillika Davis Cup-kapten.
– Vi är otroligt glada att välkomna Simon –
 ett stort tillskott i vår fortsatta utvecklingsresa för svensk tennis, säger generalsekreterare Christer Sjöö.

Aspelin har en gedigen spelarkarriär bakom sig. Han var som bäst rankad sjua i världen i dubbel och har 12 ATP-titlar på sin meritlista, där Grand Slam-titeln i New York 2007 och OS-silvret i Peking 2008 väger tyngst. Inom landslaget representerade han Sverige i 13 Davis Cup-matcher.

Efter karriären har han bland annat verkat i flera ledande positioner inom svensk tennis, bland annat med ATP-tävlingarna i Stockholm och Båstad. Aspelin är sedan fyra år sportchef för Sveriges största tennisklubb, SALK.

I sin nya roll kommer Simon Aspelin att ha en central roll i att utveckla elitverksamheten inom förbundet och svensk tennis i stort, där han bland annat kommer att leda arbetet med att ta fram en gemensam spelarutvecklingsplan. Han blir dessutom förbundskapten för Sveriges Davis Cup-lag, som nått slutspelet i tennisens lag-VM tre år i rad.
– Vi är otroligt glada att välkomna Simon som ny sportchef och DC-kapten. Förutom att han tar med sig värdefulla erfarenheter från sin egen karriär är han framför allt en stark ledare med stor passion och engagemang för vår idrott. Rekryteringen är ett led i vår utökade satsning på sportsidan inom ramen för vår långsiktiga plan Game Change 2030. Att Simon kommer att ha en nyckelroll i vår fortsatta utvecklingsresa för svensk tennis innebär ett stort tillskott, säger Christer Sjöö, generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet.

Simon Aspelin:
– Jag brinner för svensk tennis och spelarutveckling. Därför känns väldigt roligt och inspirerande att få vara med och driva utvecklingen framåt tillsammans med mina kollegor på förbundet och alla duktiga tränare ute i landet.

– Det finns många bra och ambitiösa satsningar ute i landets klubbar och akademier. Alla jobbar mot samma mål: att vi ska få fram riktigt duktiga tjejer och killar som ska ta sig till junior-Grand Slams och sedan gå vidare till att bli proffs. Det kommer att vara viktigt att fortsätta utveckla samarbetet mellan alla aktörer inom svensk tennis. Jag ser verkligen fram emot att sätta en gemensam plan och arbeta tillsammans.

Simon Aspelin tillträder sin nya tjänst under första kvartalet 2023. Hans första uppdrag som DC-kapten blir i hemmamatchen mot Brasilien första helgen i februari. Segraren kvalificerar sig för Davis Cup Finals 2024.
– Flera av mina starkaste minnen under karriären är från Davis Cup, och att nu få äran att leda det svenska landslaget känns otroligt speciellt. Jag ska arbeta för att vara bästa möjliga stöd och bollplank till spelarna, inte bara under DC-veckorna utan under hela året, säger Aspelin.