En bra ledare är en viktig nyckel för att få barn och unga att trivas och utvecklas inom sin idrott.
I Spårvägens Tennisklubb guidas de yngsta utövarna av årets
ungdomsledarstipendiat i Stockholm: Tomé Sanha.
– Min ambition är att få barnen att växa, säger Tomé.

Tomé Sanhas tennisresa inleddes för snart 50 år sedan när han slog sina första slag i hemlandet Guinea-Bissau. Hela hans yrkesliv har handlat om idrott, barn och ungdomar. Han var idrottslärare på svenska skolan i Guinea-Bissau och arbetade också på landets tennisförbund med landslag, domarutbildningar och som tävlingsledare.

Sedan 2000 är han bosatt i Sverige. Han bor 100 meter, eller 45 sekunder som han själv säger, från Spårvägens Tennisklubb som varit hans arbetsplats i över 20 år. Det var klubben som nominerade honom till utmärkelsen som delas ut av Stockholms idrottsnämnd.

Tomé Sanha, årets ungdomsledarstipendiat utsedd av Stockholms idrottsnämnd.

”Tomé har ett fantastiskt och outtröttligt engagemang för alla våra juniorer. Han tar hand om dem som om de var hans egna barn, ser och bryr sig om varje individ och gör det med en stor portion humor och kärlek”, går att läsa i klubbens motivering som senare ledde till att stipendiekommittén utsåg Tomé till en av årets ungdomsledarstipendiater i Stockholm.

Det är blott andra gången, första gången sedan 2010, som en tennisledare tilldelas utmärkelsen.
– Det kom som en överraskning för mig att få priset. Men jag är jätteglad och stolt, nu vill jag bara jobba mer! säger Tomé Sanha.
– Jag har fått frågan hur jag orkar vara på banan i 5-6 timmar med barn. Men jag har mycket hjärta för att jobba med barn – jag trivs med det, och så har vår klubb också ett bra system med hjälptränare.

Vad gör en bra ungdomsledare, tycker du?
– Man måste vara väldigt pedagogisk när man arbetar med barn, och ha ett mycket starkt tålamod! Alla barn är olika. Du som ledare måste vara engagerad med barnen och ha en riktigt bra planering.
– Min ambition är att få barnen att växa. Barn är som blommor – om de får vatten så växer de, men om de inte får vatten så blir de arga. En bra ledare hjälper dem att växa och utvecklas.

Klubbchef Frej Johnson:
–Tomé är väl värd det här priset, han är en del av kärnan i Spårvägen och arbetar både med träning och utbildning. Han är tennispappa till alla barn här, både de små och de stora. De som är 14-15 år och vill bli hjälptränare får hänga med Tomé på minitennisen på lördagar. Jag själv har också lärt mig väldigt mycket av Tomé. Han har ett solitt tänk och missar inga detaljer i barns utveckling.

Förutom äran tilldelas Tomé Sanha och Spårvägens TK  10 000 kronor vardera i stipendium. Svenska Tennisförbundet önskar stort grattis!

Vi vill också uppmuntra andra föreningar att uppmärksamma sina duktiga ledare och eldsjälar genom att exempelvis nominera dem till en utmärkelse.