Foto: Bildbyrån.

Stefan Olssons sista Paralympics-äventyr tog slut i tredje omgången. Världstian föll med 1–2 i set i måndagens match mot Tom Egberink, Nederländerna.

Svenskhoppet kopplade grepp om kvartsfinalplatsen efter en drömstart – 6–1 i första set efter 24 minuters spel.

Men världsåttan Tom Egberink hittade en väg in i matchen och vann ett mycket jämnt andra set i tiebreak. I skiljeset var nederländaren starkast och avslutade med tre raka gamevinster fram till 1–6, 7–6(4), 6–3.
– Jag är såklart besviken. Jag försöker verkligen och ger allt hela tiden men det räcker tyvärr inte. Jag spelade ett fantastiskt första set, sen orkar jag inte hålla samma koncentration och gör lite fler misstag, säger Olsson, som var två poäng från segern vid ledning 6–5 och 0–30 i motståndarens serve.
– Till slut är Tom den bättre spelaren. Idrott är tufft. Vi spelade båda fantastiskt när vi hade chansen. Jag bjöd upp till dans men det var inte menat den här gången.

Olsson fick ingen optimal uppladdning inför Paralympics på grund av den höftskada som tvingade honom till ett långt uppehåll från tennisen. Så sent som i juni spelade han sin första turnering på över ett år.
– Det är många bakom kulisserna som har hjälpt mig med min höft och mitt självförtroende för att jag ska kunna ta mig till Paralympics. Jag är jätteglad att jag tog mig hit. Sen får jag inte matchen dit jag vill men det kan man inte göra så mycket åt. Jag får bryta ihop och komma igen.

Olsson om framtiden: “Tennis är det bästa som finns”

Den 34-åriga Falu TK-spelaren har redan meddelat att han nu har gjort sitt sista Paralympics. Hur det blir med den fortsatta elitkarriären får framtiden utvisa.
– Jag vet inte just nu. Hade jag kunnat så hade jag aldrig slutat. Jag är lite som Andy Murray, jag skulle kunna hålla på hur länge som helst bara för att det är så kul. Tennis är det bästa som finns. Men det är svårt att hålla sig uppe i toppen när man konkurrerar med spelare från länder med mycket mer resurser.
– Jag älskar tennis och hoppas att jag kan fortsätta vara involverad i tennis och rullstolstennis, om inte som spelare så på något annat sätt.

Stefan Olsson summerar sin paralympiska karriär med två medaljer, båda i dubbel tillsammans med Peter Vikström: guldet i London 2012 och silvret i Peking 2008.