När WTA-touren fortfarande står på paus tar Rebecca Peterson chansen att få matcher på hemmaplan. På fredagen gör Sverigeettan entré i Strandbadsturneringen. ”En väldigt bra möjlighet för mig”, säger den 44-rankade SALK-spelaren.

Det hittills fyra månader långa tävlingsuppehållet på WTA-touren har visat sig vara värdefullt för Rebecca Peterson som haft tid att fokusera på återhämtning från sin ryggskada. Rehabiliteringen har inte gått spikrakt, men kroppen har svarat bra på de senaste veckornas ökade träningsdos.
– Jag är verkligen på bättringsvägen. Jag har haft lite bakslag men vi har lyckats hantera det väldigt bra. När man har haft en ganska långvarig skada tar det tid att jobba upp och stärka kroppen, och framför allt att vänja den vid att spela hundra procent. Jag behöver bara ha tålamod och är väldigt glad att det känns bra så här långt, säger Peterson.

Nu är hon redo att återuppta tävlandet. Första turneringen sedan början av mars blir SM-serien i Falkenberg – Petersons första nationella tävlingsstart sedan 2012.
– Det är en väldigt bra möjlighet för mig att förhoppningsvis få så många matcher som möjligt. Nu när det känns okej i ryggen vill jag spela eftersom jag behöver matcher, det är väldigt annorlunda att vara i matchsituation jämfört med träning. Det är väldigt bra initiativ av förbundet och alla inblandade att se till att vi kan spela matcher trots att situationen ser ut som den gör just nu. Sommartouren är ett bra tillfälle för alla som vill ut och spela, säger hon.

“Ser det som vilken tävling som helst”

När huvudtävlingen inleds på fredagen riktas naturligtvis blickarna mot den 44-rankade svenskan, som förra året vann två singeltitlar på WTA-touren. Hennes främsta mål är att kroppen ska hålla och att hon ska känna sig frisk och hel.
– Sen kommer jag såklart att se det som vilken tävling som helst. Det ska bli jättekul, jag ser fram emot det och hoppas att det ska gå bra, säger Peterson.

Direktkvalificerade för huvudtävlingen, som inleds med gruppspel på fredagen, är också Kajsa Rinaldo Persson, Cornelia Lister och Caijsa Hennemann. På herrsidan är Markus Eriksson, Karl Friberg, Filip Bergevi och Simon Freund klara för huvudtävlingen. På torsdagen spelas kvalet där spelarna gör upp om åtta platser i huvudlottningarna.

Såväl SM-tecken som närmare en miljon kronor i prispengar står på spel i den 30:e upplagan av Sommartouren, som vänder sig till Sveriges nationella tenniselit. Strandbadsturneringen med totalt 150 000 kronor i prispengar är en av tävlingarna som ingår i SM-serien – den dam- och herrspelare som samlar flest poäng i dessa tävlingar blir svensk mästare 2020.

Svenska Tennisförbundet direktsänder från turneringen i Falkenberg med kommentering och studio. Lördagens och söndagens spel på centercourten streamas live på Solidsport. Sändningarna är kostnadsfria. Dessutom går det att följa livescore från huvudtävlingen via SvTF:s tävlings-app. Laddas ner där appar finns: ”SvTF Tävling”.