Debuten slutade med segerjubel: André Göransson och dubbelpartnern Casper Ruud är vidare till andra omgången på gräset i Wimbledon.
I herrsingel tog Grand Slam-äventyret slut för Mikael Ymer i andra omgången.

På torsdagen gjorde svenska dubbelettan André Göransson entré i Wimbledon – hans första Grand Slam-framträdande – tillsammans med norska stjärnan Casper Ruud, rankad 14 i singel och 205 i dubbel.

På andra sidan nätet: meriterade spanskduon Feliciano Lopez och Marc Lopez, som vann dubbeltiteln i Franska Öppna 2016.

André Göransson och Casper Ruud spelade sin blott andra dubbelmatch tillsammans efter förlusten i första omgången i Mallorca förra veckan. Det nykomponerade skandinaviska paret vann 7–5, 4–6, 11–9.
– En lång match. Jag tyckte vi höll vårt fokus bra genom hela matchen och vi hade lite chanser i mitten på tredje. Det var svårt att få rytm i returgamen mot två så olika servar, en servade hårt och en servade löst, säger Göransson på presskonferensen efteråt.

Segern innebar en milstolpe André Göransson, rankad 80 i världen i dubbel, som summerade sin debut såhär:
– Upplevelsen var lite annorlunda, med covid och alla restriktioner som är på plats. Men när matchen väl drog i gång så var känslan där, att det första gången i en Grand Slam för mig. Man har velat spela de här stora tävlingarna sedan man var liten. Jag var riktigt taggad för matchen i dag och det känns riktigt bra, säger Göransson.

I fredagens andraomgång väntar niondeseedade Kevin Krawietz/Horia Tecau, som besegrade Salvatore Caruso/Alejandro Davidovich Fokina.

På fredagen spelar även Sverigeettan i dubbel på damsidan, Cornelia Lister, sin första match tillsammans med rumänskan Patricia Maria Tig. De möter sjundeseedade Hao-Ching Chan/Latisha Chan.

Ymer utslagen mot 19-rankade Auger-Aliassime

Landsmannen Mikael Ymer, som även han debuterar i Wimbledon i år, fick se sig besegrad i andra omgången i singel.

16-seedade och 19-rankade stjärnskottet från Kanada: Felix Auger-Aliassime, 20, var starkast i torsdagens andraomgång och vann med 3–1 i set.

Ymer fick se sig besegrad med 4–6, 6–4, 6–7(4), 1–6.
– Han har en fantastiskt bra och effektiv serve och han kan serva bra en väldigt lång period. Han lyckades game efter game i dag vilket var imponerande. Han spelar offensiv tennis och jag kan definitivt se varför han är där han är i dag, säger Mikael Ymer på den efterföljande presskonferensen.
– Jag började lite segt men kom ändå igång. Ibland är det lätt att det bara rinner iväg för mig, men i dag lyckades jag hänga med. Efter det var det två väldigt bra set och tennis på hög nivå. Jag är nöjd – med tanke på hur det sett ut i de två senaste tävlingarna så är jag nöjd med min prestation, säger han.

Segern mot fransmannen Jo-Wilfried Tsonga i första omgången innebar Mikael Ymers första vinst i Wimbledons huvudturnering. Förlusten mot Felix Auger-Aliassime lär bli en nyttig lärdom för Sverigeettan, som förklarar att han utvecklas av matcher som inte går hans väg:
– Ibland när man vinner svävar man lite på moln. Efter förluster får man extra tid att fundera över vad man gjorde bra, vad som gör att man breakar eller att man blir av med serven. Redan nu är min hjärna igång och tänker på vad som krävs. Jag har en okej bild och är redo att plocka upp racketen igen, kanske på måndag, säger Sverigeettan.