Tennisförbundet får medel ut Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond för att fortsätta projektet Kvarterstennis.

På Idrottsgalan tillkännagav Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att Svenska Tennisförbundet får medel för att fortsätta succéprojektet Kvarterstennis. Förra årets tennisturné i Norrland följs i sommar upp av en satsning i Väddö, Köping, Borlänge och Gävle.

– Vi på Svenska Tennisförbundet vill tillsammans med Svenska Spel och Riksidrottsförbundet fortsätta resan genom Sverige och rusta upp asfaltbanor och bjuda in till drop-in tennis. Förhoppningen är att ännu fler får upp ögonen för glädjen och spänningen som finns i tennisen, säger Ola Mårtensson, Svenska Tennisförbundet.

På varje ort kommer Kvarterstennis inledas med att rusta upp de lokala banorna efter behov, städa bort skräp och glas, sätta upp nät samt fylla i linjerna. Efter det kommer Svenska Tennisförbundet tillsammans med de lokala föreningarna erbjuda barn och ungdomar en veckas lång kostnadsfri och energifylld tennisfest.
– Det är viktigt att vi involverar de lokala föreningarna och vi kommer därför rekrytera två ungdomar i varje stad. Vi hoppas att det kommer uppmuntra fler ungdomar att engagera sig som ledare samt öka chanserna att banan lever kvar då vi får en nära koppling mellan de redan aktiva tennisungdomarna och asfaltbanorna som vi rustar upp, säger Ola Mårtensson.

Varje år avsätter Svenska Spel drygt 3 miljoner kronor till Rörelsefonden (tidigare Framåtfonden) ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för projekt som sänker tröskeln till rörelse och lockar fler till den organiserade idrotten.
– Vi är jätteglada över att kunna vara med och möjliggöra Kvarterstennis. Tennisförbundet är duktiga på att göra tennisen tillgänglig för fler, såväl Kvarterstennis som Tennis på Gatan når verkligen nya målgrupper, säger Linn Rydstedt, projektledare för Rörelsefonden på Svenska Spel

Rörelsefonden är en del av projektet Tillsammans för fler i rörelse (tidigare Framåt för fler i rörelse). Sedan 2017 arbetar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet tillsammans för att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett prestation- eller ambitionsnivå. Genom initiativet har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Rörelsefonden våren 2021.

Svenska Basketbollförbundet får medel för att sätta upp 1 000 nya korgnät och skapa fler inspirerande basketplaner utomhus.

Svenska Brottningsförbundet får medel för att utveckla Wresfit, en träningsform anpassad för såväl motionärer som brottare.

Svenska Frisbeesportförbundet får medel för att tillgängliggöra sporten för fler genom att anordna kvartersfrisbee.

Svenska Judoförbundet får medel för att erbjuda digitala kurser i falltrygghet till äldre.

Svenska Simförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet får medel för projektet Simma, Hitta, Spring. Tillsammans vill förbunden skapa en plattform där familjer gemensamt kan testa på nya olika idrotter.

Svenska Tennisförbundet får medel för att rusta upp tennisbanor och anordna öppna prova-på tillfällen för ungdomar.

Läs mer om Rörelsefonden.