Som bästa grupptvåa är Sveriges Davis Cup-lag klart för kvartsfinal i tennisens lag-VM – för första gången sedan 2011. Där står det ryska förbundslaget för motståndet. 

3–0 mot Kanada och 1–2 mot Kazakstan räckte – med 4–2 i matcher och 9–4 i set säkrade Sverige avancemanget som bästa grupptvåa. Det stod klart när samtliga sex grupper spelats färdigt under söndagen.
– Fantastiskt roligt! När vi kvalificerade oss för Davis Cup Finals för nästan två år sedan var det mitt första mål, som jag trodde att vi skulle ha en bra chans att klara. Med lite flyt hade vi också kunnat vinna gruppen, men nu är vi i kvartsfinal ändå. Och så som killarna har spelat tycker jag att vi förtjänar platsen, säger Davis Cup-kapten Robin Söderling.

Inte sedan 2011 har Sverige nått kvartsfinal i tennisens lag-VM.
– Vi är ett litet land som har haft fantastiska tennisframgångar under en lång tid. Det är otroligt kul att vara tillbaka där igen. Vi har ett väldigt bra lag i dag, kanske inte en lika bred topp med lika många spelare att välja på som andra länder har. Men bevisligen gör vi gör det jättebra, säger Söderling.

Ryska förbundslaget, som besegrade Spanien och Ecuador i gruppspelet, blir Sveriges motståndare i kvartsfinal. I det namnstarka laget – fyra av fem spelare på topp 30 – ingår världstvåan Daniil Medvedev, världsfemman Andrey Rublev, Aslan Karatsev, Karen Khachanov och Evgeny Donskoy.

Kvartsfinalen, som består av två singelmatcher och en dubbel, spelas torsdag 2 december klockan 16.00 i Madrid.

Övriga nationer i kvartsfinal är gruppvinnarna Italien, Kazakstan, Kroatien, Storbritannien och Tyskland samt Serbien, som blev näst bästa tvåa i gruppspelet.

Så spelas kvartsfinalerna

Mån 29/11: Italien–Kroatien
Tis 30/11: Storbritannien–Tyskland
Ons 1/12: Serbien–Kazakstan
Tors 2/12: Sverige–Ryska förbundslaget

Så följer du Sveriges matcher

Davis Cup sänds i Sverige av Discovery-gruppen som visar matcherna i Kanal 9, Discovery+ och i Eurosport Player.

Befinner du dig i Madrid och vill stötta Sverige på plats? Vi har ett antal biljetter som vi gärna fördelar till svenska fans utan kostnad. Mejla oss på info@tennis.se och meddela hur många biljetter du önskar. Först till kvarn!