Sverige är utslaget i Davis Cup Finals. Tre förluster i gruppspelet i Bologna innebär att herrlandslaget missar kvartsfinalen i Málaga i november.

Genom dubbla 0–3-förluster, mot Chile och världsmästaren Kanada, släcktes hoppet om kvartsfinal för Sveriges tennisherrar i årets Davis Cup-slutspel.

I söndagens slutomgång väntade hemmanationen Italien inför fullsatta läktare i Unipol Arena i Bologna. Där fick Sverige se sig besegrat med 1–2 i matcher.

Davis Cup-debutanten Leo Borg inledde för Sverige. 334-rankade Borg, som gjort avtryck i sin DC-debut, inledde lovande även mot 47-rankade Matteo Arnaldi genom ett tidigt servegenombrott. Men det var italienaren som var starkast i de avgörande lägena. Arnaldi ordnade italiensk 1–0-ledning och avancemang till kvartsfinal genom setsiffrorna 6–4, 6–3.
– Jag känner att jag är på hans nivå och har mycket att sätta emot, men han visar att han är starkare i de viktigaste lägena. Jag kan ändå ta med mycket positivt. Det var fantastiskt kul med publiktrycket, jätteroligt att få spela den här matchen. Det blir ett minne för livet, säger Leo Borg.

Även på förstasingeln var Italien numret för stort. Inför en entusiastisk hemmapublik säkrade 38-rankade Lorenzo Sonego italiensk 2–0-ledning och seger i landskampen: 6–4, 6–4 mot Elias Ymer, rankad 175.

Bergevi/Göransson avslutade med seger

I den avslutande dubbeln fick Sverige segerjubla för första gången under gruppspelet. Davis Cup-debutanten Filip Bergevi och André Göransson vände och vann mot Simone Bolelli och Lorenzo Musetti med 4–6, 7–6, 10–8.
– Det är speciellt att gå in med 0-8 i matchfacit, men det var väldigt lätt att tagga igång med tanke på publiktrycket. Det var roligt att spela och skönt att få sista vinsten, säger André Göransson.
– Vi har spelat bättre och bättre för varje match och det var kul att få avsluta med vinst, den första för mig och för oss tillsammans. Vi kunde kanske haft lite mer stolpe in i gruppen och kanske knipit en tredjeplats, säger Filip Bergevi.

Davis Cup-kapten Johan Hedsberg summerar gruppspelet:
– Enligt rankingen ska vi inte vinna någon av matcherna men killarna gör det riktigt bra mot tufft motstånd. Leo gör åter en bra insats och Elias och dubbelparet André och Filip gör sina bästa matcher. Ur den aspekten är det bra, men jag och killarna vill alltid vinna. Resultatmässigt är det en tung vecka, men vi har kämpat på och gjort vårt bästa, säger Johan Hedsberg.

Gruppspelet i Davis Cup Finals, där världens 16 främsta nationer deltar, är nu färdigspelat. Åtta nationer är klara för kvartsfinal, följt av möjlig semifinal och final, i Málaga den 21-26 november.

För Sverige väntar en ny kvalmatch i början av nästa år för att för fjärde året i rad nå Davis Cup Finals.