Foto: Anna Nordlander

Birger Folke, tidigare spelare och svensk förbundskapten, har lämnat oss.

Birger Folke var en skicklig tennisspelare. 1967 spelade han Grand Slam-turneringarna Franska Öppna och Australian Open och 1971 deltog han i mixeddubbeln i Wimbledon. På hemmaplan vann han åtta SM-guld i dubbel, varav sju i mixed. 1955 och 1958 vann han Kungens Kanna som då var en stor handicap-turnering där både etablerade stjärnor och unga lovande spelare deltog. Han vann också elitserien för Ullevi TK 1965.

För sina meriter som spelare mottog han Svenska Tennisförbundets elitmärke och utsågs till ”stor grabb”. Men främst är Birger Folke känd som en stor ledare inom svensk tennis.

Som ledare har Birger Folke varit kapten för både det svenska Davis Cup- och Fed Cup-laget. Inom förbundet var han under många år verksam inom elitverksamheten som förbundskapten- och tränare samt kommittéledamot.
– Det är med stor saknad och sorg vi mottagit beskedet att Birger Folke lämnat oss. Vi minns en tennisälskare som under många år och på många nivåer bidragit till svensk tennis med sitt stora tenniskunnande och engagemang, säger Christer Sjöö, generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet.

Birger Folke bidrog också med sin expertis i tv. Under många år var han en omtyckt tenniskommentator för Eurosports sändningar.

Birger Folke blev 84 år gammal.