Mats Hasselquist. Foto: Salk.

En av svensk tennis stora ledare, Mats Hasselquist, har lämnat oss.

1938 inleddes Mats Hasselquists livslånga relation till tennissporten. Tennisintresset väcktes nämligen då han som 10-årig bollkalle fick se några av dåtidens storspelare på nära håll hemma i Salkhallen. Han var vid flera tillfällen bollkalle åt självaste Gustaf V. Som junior hade han själv flera framskjutna placeringar i nationella tävlingar.

Mats Hasselquist blev en framstående ledare inom svensk tennis. 1951 blev han anställd som förbundssekreterare och därefter var tennisgärningarna många. För att nämna några: Davis Cup-kapten (1960-1962 och 1964), ordförande i Svenska Tennisförbundets Davis Cup-kommitté och mångårig turneringsdirektör för internationella tennisen i Båstad.

Mats Hasselquist var ledamot i både Svenska Tennisförbundets och Internationella Tennisförbundets styrelser. I den sistnämnda var han en av de drivande i frågan att tennisen skulle bli öppen, det vill säga att proffsen skulle få delta i Grand Slam-turneringar och att det skulle bildas en gemensam tour för proffs och amatörer.

1976 tilldelades Mats Hasselquist Svenska Tennisförbundets högsta utmärkelse, Silverplaketten, för att ha medverkat till en utveckling av tennissporten av extraordinär betydelse. 2007 blev han invald i Swedish Tennis Hall of Fame. Mats Hasselquist hade också stor betydelse för hemmaklubben Salk där han var hedersmedlem och tilldelades utmärkelsen Guldmärket för sina värdefulla insatser för klubbens utveckling.

Mats Hasselquist blev 93 år gammal.