Mikael Ymer gjorde det igen.
Sverigeettan är för första gången vidare till andra omgången i Wimbledon­ – och har därmed slagit personbästa i samtliga tre Grand Slams som spelats i år.
– Det är de här tävlingarna jag spelar för, säger svensken efter segern mot Jo-Wilfried Tsonga.

Mikael Ymers facit i öppningsrundor i Grand Slam-turneringar i år: seger med 3–2 i set i både Australian Open, Franska Öppna och nu i Wimbledon.

Precis som mot Hubert Hurkasz i Melbourne och mot Roberto Carballes Baena i Paris vände Mikael Ymer 1–2-underläge till seger i London.

På andra sidan nätet stod tidigare världsfemman, numera 85-rankade Jo-Wilfried Tsonga, Frankrike. Efter svenskens vändning skrevs segersiffrorna till 7–5, 6–7, 5–7, 6–4, 6–3.
– Det var en väldigt bra mental prestation i dag. Jag tror att det räddade mig. Han är väldigt svårspelad på gräs och servar väldigt bra. I dag hade jag faktiskt många chanser, men många hade jag inte så mycket att säga till om. Att jag lyckades hålla mig lugn, fokuserad och samlad under komplicerade lägen gjorde skillnaden i dag. Jag är väldigt glad för det, säger Ymer på den efterföljande presskonferensen.

Onsdagens match innebar dessutom hans Wimbledon-debut. 2015 var Mikael Ymer framme i final i juniorturneringen (förlust mot Reilly Opelka) och senast Wimbledon spelades (2019) föll han i kvalfinal. Förra året ställdes turneringen in på grund av covid-19-pandemin.
– Det var väldigt kul att spela, jag uppskattade det verkligen från tidigt i matchen.

Trivs med femsetare: “Får en andra chans”

Det är bara att slå fast: Mikael Ymer älskar de stora scenerna. Sverigeettan har gjort sina bästa Grand Slam-resultat någonsin i samtliga tre stora turneringar i år: efter att för första gången ha nått tredje omgången i både Australian Open och Franska Öppna följde han upp med att ta karriärens första vinst på gräset i Wimbledon.
– Grand Slam-tävlingarna hjälper mig lite när jag har tid att jobba mig in i matcherna. Hade det varit en 250-tävling i dag hade matchen varit slut – här får man en andra chans. Jag tror att jag har ganska bra fysik vilket såklart hjälper mig i lite längre matcher, säger han.

Förutom de framträdande Grand Slam-resultaten har Ymer bara tagit sig vidare från första omgången i en tävling i år: i den stora masters 1000-tävlingen i Miami där han nådde tredje omgången.
– Jag ska vara ärlig: jag är en sån som trivs att vara hemma i Stockholm med familjen och mina bröder. Det är inte alltid jag hoppar ur sängen och springer till Arlanda när jag ska till andra tävlingar. Det är de här tävlingarna som jag egentligen spelar för och att jag haft turen att kunna prestera bra är jättepositivt. Jag får försöka hitta någon typ av morot för hur jag kan prestera bra även i andra tävlingar, för jag känner att det börjar bli dags det med, säger Mikael Ymer.

På presskonferensen tackade Mikael Ymer också för stödet från hemmaplan.
– Att lilla jag från Skara får så mycket support och kärlek från en så stor del av Sverige gör mig rörd. Ibland känns det nästan surrealistiskt när jag tänker på det. Tack till alla som sitter och hejar och skriver så mycket positivt.

Möter 19-rankade Auger-Aliassime

I andra omgången väntar kanadensiska stjärnskottet Felix Auger-Aliassime, 20 år och rankad 19 i världen.
– Felix kan verkligen spela tennis. Det han har gjort är imponerande – han är så ung och är redan topp 20 i världen. Jag har inte så mycket koll på hans spel om jag ska vara ärlig men det kommer att bli en rolig utmaning och jag ser fram emot den, säger Ymer.