I helgen drar division 1 för herrar igång. En vecka senare är det damernas tur. tennis.se har satt luppen på två av klubbarna inför seriestarten.

Örebro TK är en etablerad elitklubb sedan många år och som har gästspelat i elitserien så sent som för ett par år sedan. Klubben har liksom ATL Lund, Ullevi TK och Näsbyparks TK såväl dam- som herrlag i division 1.
Klubbchef Eric Johansson, som också är coach för herrlaget i division 1, ser både dam- och herrlaget som topplag med ambition att ta steget upp i elitserien i år.
– Vi ser gärna att båda lagen tar steget upp i elitserien igen. Vi har goda minnen från högsta serien, som till exempel jubileumsåret med hemmamatchen mot Salk inför runt 500 personer i Backahallen, säger Eric Johansson. 

Laura Samsonova, Ida Axelsson, Sarah Fajmonova, Lukas Jedlicka (coach damlaget) Eric Johansson (coach herrlaget) Joel Gamerov, Emil Broniewicz och Antonin Bolardt. På bilden saknas Lovisa Catoni, Arijana Korach, Theo Baudin med flera. Foto: Örebro TK

Damlaget har tillhört den norra serien tidigare och är nya i  den södra serien i år. Laget coachas av Lukas Jedlicka.
– Ida Axelsson är tillbaka i toppform. Hon spelade halvskadad förra säsongen och är nu nyligen hemkommen från ITF äventyr i Turkiet. Vi har två duktiga tjejer från Tjeckien, Sarah Fajmonova och Laura Samsonova. Extra kul att Örebrotjejen Arijana Korach är tillbaka för spel i Örebrotröjan efter många år i USA, säger Eric Johansson och förklarar mer om samarbetet med tjeckisk tennis.
– Vi har under några år haft ett framgångsrikt utbyte med våra tjeckiska vänner där vi kommer till dem och de till oss. Laura var etta på Tennis Europe bland flickor födda 2008 i början på året. Hon och Sarah ställer in ITF-tävlingar för komma och träna med Örebro Tennis ihop med deras coach Lukas Jedlicka (som tidigare var coach för de framgångsrika systrarna Linda och Brenda Fruhvirtova). De stortrivs med gemenskapen här och vi bidrar mycket till varandra. 

Eric Johansson har lagt ner som spelare för satsa på coacha herrlaget som haft en lång resa från lägsta divisionerna upp till elitserien. Antonin Bolardt som gör sin femte säsong spelar ofta förstasingeln. Här finns starka namn som Joel Gamerov, Emil Broniewicz och så nyförvärvet Theo Baudin.
– Utöver dessa namn så har vi många bra spelare som Viktor Arsov, Erik Kraft, Axel Oljons, Antonin Stepanek och Gustaf Joachimsson.

Herrlaget har tillhört toppen i division 1 de senaste fyra säsongerna och ambitionen här liksom på damsidan att ta steget upp.
– Vi tycker att vi har ett starkt lag på pappret. Lag som TK Hobby, Åkersberga TK och Näsbyparks TK är starka på förstasinglarna och blir att räkna med. Det är dock svårt att säga. Ifjol hade vi flera matchbollar för att ta klivet upp i Elitserien igen.

31-årige Eric Johansson, som redan har hunnit med tio år som klubbchef, ser mycket fram emot elitseriestarten.
Han kan samtidigt glädjas åt den ökade tävlingsviljan i klubben.
– Vi hade en hemmatävling nyligen där vi hade 34 egna juniorer med där 17 hamnade på pallen. Om våra representationslag levererar tror jag det kommer få ännu mer spinoff på våra juniorer.

Vi lämnar Backahallen, blundar och pekar bland division 1-lagen och hamnar på Danderyd Djursholm Elittennisklubb. Det är grannklubbarna Danderyds TK och Djursholms TK som slagit ihop sina representationslag genom att bilda en ny tennisklubb.
Ambitionen är att bli mer konkurrenskraftiga och för att klubbarnas juniorer ska få uppleva stark topptennis i egna hallen.
– Det har väl varit ganska tunt på seniorsidan i båda klubbarna där spelarna varit lite för unga för att spela i division 1. Tillsammans har vi fått ihop ett lag som ska kunna hävda sig.

Orden kommer från Marcus Åkerström som från början är ”Näsbyparkare” och som de senaste elva åren tillhört Djursholms TK. Idag är han ansvarig för tävlingsjuniorerna. Tillsammans med Pontus Bergevi i Djursholms TK och Julia Klackenberg och Gordan Divljak från Danderyds TK har han också ansvaret för nya Danderyd Djursholm Elittennisklubb.
– Vårt damlag låg i division 1 ett tag, men sedan försvann nästan hela det laget. En spelare som Agnes Mitteregger har alltid tränat och spelat i Djursholm, men förra året spelade hon för Näsbyparks TK och i våras för Salks Flickor 18. Det är kul att Agnes äntligen får chans att spela seriespel för Djursholm. Det är också kul för våra juniorer, som ser henne träna varje dag, att även se henne spela match på hemmaplan. Det uppskattas av många, säger Marcus Åkerström.

Agnes Mitteregger under en träning i Djursholm. Foto: Torbjörn Dencker

Agnes Mitteregger (DJTK) är med sina 18 år äldst i laget. Här finns också Emma af Jochnick (DJTK), Frida Bohman (DTK), Lisa Öhrn Herraez (DTK) och Diana Smolinska (DTK).
– Vi utgår från dessa och kanske kan det bli fler som vi signat från Good to Great. Den här gruppen har en snittålder på 17 år. Det handlar nu om att etablera sig och få erfarenhet och hålla sig kvar i division 1.

Julia Klackenberg är fysioterapeut och jobbar halvtid med tävlingsspelarna i Danderyds TK. Hon ser fram emot coachjobbet i nya klubben där hon stöttar ansvarige Gordan Divljak.
– Att jobba mer tillsammans över klubbgränserna känns som ett spännande nytänk för oss. Det blir ett bra utbyte för spelarna. Sen kommer vi ha en startsträcka med tanke på att tjejerna är unga och det ska vara något långsiktigt.

Frida Bohman (närmast i bild) och Lisa Öhrn Herraez.

Danderyd Djursholms Elittennisklubb har gemensamma träningar där man är i Djursholm på tisdagar och i Danderyd på torsdagar. Hemmamatcherna spelas växelvis i båda hallarna.
– Veckan före premiären kommer vi träna ännu mer tillsammans för att få ihop gruppen även om de känner varandra sedan tidigare. 

Vid omläggningen av serierna så erbjöds sjunde och åttonde lag i förra årets sluttabell i elitserien nya chanser för spel i högsta serien. Den möjligheten har KLTK och Tabergsdalens TK på herrsidan och GLTK och Växjö TS på damsidan tagit vara på. Samtidigt flyttades de vinnande lagen i division 1 upp; Mälarhöjdens IK och Påvelunds TBK på herrsidan och KLTK och Påvelunds TBK på damsidan.
Lagen som tagit sig upp från division 2 till division 1 inför den här säsongen är på damsidan; Järfälla TS, Danderyds TK, TSK Malmen, Näsbyparks TK och Falkenbergs TK (hoppade av). Herrlagen; Ljusdals TK, Solna TK 2, Åhus TK och Lerums TK. 

Premiären för herrarnas division 1-serier spelas 12-13 november och damernas serier drar igång helgen efter, 19-20 november. Örebro TK arrangerar sammandraget i premiären både på dam- och herrsidan.

Premiäromgången
Damer div 1 södra
Arrangör Örebro TK:
Örebro TK – Jönköpings TK och Ullevi TK – Tabergsdalens TK
Arrangör Malmö TK:
ATL Lund – Fair Play TK 2 och Karlskrona TK – Malmö TK

Damer div 1 norra
Arrangör Danderyd Djursholm Elittennisklubb:
Danderyd Djursholm ETK – Järfälla TS och TSK Malmen – MIK Tennis
Arrangör USIF:
USIF – Näsbyparks TK och Kramfors TK – Lidingö TK

Premiäromgången
Herrar div 1 södra
Arrangör Växjö TS:
Växjö TS – Lerums TK och Kalmar TK – Ullevi TK
Arrangör Kungsbacka TK:
Kungsbacka TK – ATL Lund och Varbergs TK – Åhus TK

Herrar div 1 norra
Arrangör Åkersberga TK:
Åkersberga TK – Solna TK 2 och Ljusdals TK – Näsbyparks TK
Arrangör Örebro TK:
Örebro TK – Lidköpings TK och TK Hobby – Elfsborgs TK