Det var upplagt för högintressanta och helt ovissa semifinaler i Lidingö Tennishall. När röken lagt sig var Fair Play TK och Lidingö TK klara för fredagens final. 

Första semifinalen stod mellan Fair Play TK som varit i 15 finaler de senaste åren mot SALK som var i semifinal även i fjol.

Filip Berevi (bilden)och Mick Veldheer är obesegrade i årets elitserie. Foto: Patrick Bengtsson

Fair Play TK:s meriterade dubbelpar Filip Bergevi och Mick Veldheer, med en färsk challengertitel i bagaget, hade inte förlorat ett set i gruppspelet när de ställdes mot Milos Sekulic och Noa Forste. Det skulle bli en tvåsetare igen där Bergevi och holländaren Veldheer vann 6-2, 6-2.
I tredjesingeln tog William Rejchtman Vinciguerra första set 6-3 mot Rafael Ymer i ett på förhand högintressant möte mellan två lovande spelare som aldrig mött varandra.

William Rejchtman Vinciguerra vann i tredjesingeln. Foto: Patrick Bengtsson

Båda har spelat tredjesinglarna i alla matcher denna säsongen. William var stabil i serven och stängde första set med ett ess på andraserven. Rafael Ymer var inte ofarlig då han ofta kom runt med sin forehand, men missade för mycket i förhållande till motståndet.
I andra set bröt Vinciguerra fram till 3-0 och var den säkraste spelaren i den här matchen och vann andra set med 6-1.

2-0 till Fair Play TK och nu var det kniven mot strupen för Mirza Basic mot Eric Vanshelboim i förstasingeln och Nikola Slavic mot collegekollegan Olle Wallin i andrasingeln. Båda SALK-spelarna spelade stabilt, breakade i första set och hade en 1-0-ledning i set och nu kändes plötsligt matchen vidöppen igen.
Vid 4-0 till Mirza Basic i andra set tvingades Eric Vanshelboim ge upp på grund av skada och det var reducerat för SALK. Frågan var om Nikola Slavic – som var uppe i närmare 20 serveess – skulle skaka fram oavgjort och därmed ett avgörande matchtiebreak i dubbel. Vid ställningen 4-4 mot Olle Wallin hade han 40-0 och ytterligare någon breakboll, men Olle Wallin avslutade gamet starkt och spelarna höll sina servar fram till 6-6.

Olle Wallin är obesegrad i årets elitserie. Nu väntar final mot Lidingö TK. Foto: Patrick Bengtsson

I tiebreaket var Olle Wallin starkare och vann säkert 7-2 och nu skulle ett matchtiebreak avgöra. Det blev till slut vinst för Olle Wallin som därmed vunnit alla matcher under elitseriesäsongen 2023.
På fredagen spelar hans Fair Play TK final mot Lidingö TK.
– Det känns jättebra! Jag började lite segt, jag har varit lite krasslig så det var en tufft men jag kämpade nig tillbaka. Matchtiebreak är lite av ett lotteri och jag hade tur i dag, säger Olle Wallin.

Hemmalaget Lidingö TK mot Påvelunds TBK i den andra semifinalen. Lidingö vann alla matcher i gruppspelet och var kanske knappa favoriter i semifinalen som skulle utveckla sig till ett drama. Fred Simonsson och Henrik Bladelius spelade tredjesingeln där Bladelius öppnade starkt och vann ett snabbt set med 6-1. Samtidigt på banan intill: Jakob Amilon och Morgan Mays för Lidingö TK mot Påvelunds TBK:s Måns Dahlberg och Oliver Johansson. Det var bland annat ett fint returspel av påvelundarna som ledde fram till setvinst 6-4.
Ledning med 1-0 i set för Påvelund på båda banorna i det läget. Henrik Bladelius fortsatte att övertyga i tredjesingeln och skaffade sig ett tidigt break. Fred Simonsson var inte nöjd med egna insatsen och bollarna han bjöd på. Ännu ett break för Bladelius fram till 5-2 gjorde att han kunde serva hem setet i nästa game.
Därför var det högst nödvändigt för hemmalaget att Amilon och Mays spelade upp sig i dubbeln och gick fram till en 4-0-ledning i andra set som de vann med 6-1. Matchtiebreaket kändes lite avgörande för hela matchutgången. 7-2 och egen serve slarvade inte Lidingö bort. De vann med 10-3 efter att Morgan Mays storspelat och 1-1 i matchen inför avgörande singlarna.

1-1 i matcher. Johannes Ingildsen mot Chris Rodesch var på förhand en riktig tungvikvtsmatch och det blev jämnt där Ingildsen stundtals spelade på en mycket hög nivå. Ett dubbelfel ledde dock till setvinst för Påvelunds luxemburgske singeletta.


Simon Freund lyckades bryta tidigt i andrasingeln, men John Hallquist Lithén bröt tillbaka och ett jämnt set gick till tiebreak som skulle bli lika ovisst. Vid 5-4 lyckades Freund med en lurig underarmsserve och han tog till slut första set.
På den andra banan tog Chris Rodesch vid läget 6-4, 3-1 en medical time out. Publiken höll andan, men han kom till spel igen och vann sedan matchen efter 6-2 i andra set. Ledning för Påvelund med 2-1.
I andrasingeln spelade vid det här laget John Hallquist Lithén säkert och gick fram till 4-0 mot Freund som dock knappade in till 4-3. Två raka game för John och matchen gick till avgörande matchtiebreak inför hundratalet åskådare i Lidingö Tennishall där Simon Freund vann 10-4.

 

Ett helt avgörande matchtiebreak tog vid och där vann Lidingö till slut. Ingilden och Freund vann 10-6 mot Rodesch och Johansson.
– Så kul att så många människor stannade och hejade på oss och så kul att dansken (Ingildsen) kliver upp när det behövs. Det var otroligt bra tryck på läktarna som gav oss det extra tryck som gav oss den extra kraft vi behövde, säger Simon Freund.
– Vi har det bästa lagsammanhållningen och därför vann vi i dag, säger Johannes Ingildsen.

På fredagen väntar herrfinal mellan Lidingö TK och Fair Play TK.
– Vi ska njuta och ladda om. Vi är redo för i morgon. Alla är redo, säger Simon Freund.