Fair Play TK:s herrlag är på jakt efter sitt femte raka SM-guld. ”Många ser oss som favoriter, men det ska spelas om det”, säger coach Robin Borg som gör sitt sista arbetspass i klubben på söndag.

Det är inte bara SM-final och sista matchen för året för Fair Plays herrlag. Det här blir också finalen för Robin Borg efter tre år i klubben.
– Det stämmer att det blir sista machen som ledare i Fair Play. Det är tråkigt. Nu ska vi bara njuta av det här på söndag. Det sa vi redan före elitserien började. Nu har vi en match kvar och det är förstås extra kul att det blir på hemmaplan. Jag ser mycket fram emot finalen, säger Robin Borg.

Här har han haft ansvaret för akademien, jobbat med både juniorer och herrlaget. 
– Under hösten har det bara blivit herrarna. Vi har haft jättekul och kommit varandra närmare. Det har varit ett stort och bra gäng.

Fair Play vann mot GLTK med 4-2 när lagen möttes i serien för ett par veckor sedan. Foto: Senad Honic

Fair Play TK tog idel segrar och full pott i elitserien. Florian Lakat och Filip Bergevi är bäst i klassen i malmölaget med vardera tio vinster. 
Laget tappade för övrigt bara sex matcher på de totalt 42 matcherna över de sju omgångarna.
– GLTK var tuffa på ett sätt, Solna på ett annat. Det är nog matcherna mot de lagen som sticker ut under serien. Det var jämnt och med matchtiebreak kan allt hända. Solna hade satsat på ett starkt lag i år. Jag hade tippat att de skulle ta sig till final, säger Robin om sin förra klubb och kommer in på söndagens motståndare:
– GLTK är ett tufft lag. ”Mackan” (Markus Eriksson) är stadig på förstasingeln och även i dubbel med ”Chrille” (Christian Samuelsson) och har bäst statistik i serien. Det är ett jättetuff lag som kommer med mycket energi. De kommer vara taggade, inte minst för att de missat finalen på målsnöret i två år. Men vi är också laddade och har tränat på olika saker i veckan som vi hoppas ger utdelning på söndag. Många ser oss som favoriter, men det ska spelas om det.

Årets herrlag i Fair Play är relativt ungt. Robin själv får balansera upp åldern från bänken. Att hoppa in själv har aldrig varit aktuellt…
– Ha ha, det går alldeles för fort för mig. Det räcker för mig att ha bästa platsen under matcherna. Det är kul att sitta på bänken och följa spelet på nära håll. Att vara coach är en speciell roll som jag trivs bra med.

Robin Borg ser fram emot söndagens final. Han tror på fullsatt och hoppas på tredje raka titeln som coach för Fair Play-herrarna.
Arkivfoto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Vad kan du bidra med från bänken?
– Jag har väl under de här åren tagit det match för match och stått för uppbyggnad och att de är förberedda och motiverade. Under matcherna är det mycket upp till spelarna. Kan jag påverka något poäng hit och dit så är det bra. Våra spelare är unga men ändå rutinerade. Det är nog det yngsta laget under mina år i klubben. Alla är karaktärer. Jag representerar det gamla gardet från bänken, säger 34-åringen.

Fair Plays hemmamatcher har lockat en hel del folk under november. Nu hoppas Robin på fullt hus på söndag.
– Det har varit många som kommit och kollat och jag tror att det kan bli fullsatt på söndag. Jag har sett att GLTK ordnar bussresor vilket är kul. Jag hoppas att våra medlemmar kommer också, så att bli blir fler än dem, säger han med ett skratt.

Fair Play:s segerlag 2018. Det blev 4-0 i finalen mot Upsala TK. Foto: Fair Play TK

Vad talar för Fair Play?
– Vi har varit här förut och har erfarenheten. Jag tror att vi har en stor fördel av att spela hemma. Jag ser fram emot utmaningen, för en utmaning är det helt klart. GLTK är bra, men det är vi också.

Är guldhattarna beställda?
– Ha ha, det vet jag inte. Jag har i alla fall inte beställt några.

På söndag avslutas säsongen. Det är också Robins sista arbetspass hos Fair Play Tennisklubb.
– Jag ska vara ledig över julen. Jag har olika alternativ till uppdrag framöver som jag och familjen ska ta ställning till. Det kan mycket väl bli tennis, eller så blir de inte tennis. Det är viktiga beslut men det får komma när det känns rätt.

Fair Plays matcher i elitserien 2019 (klicka på rubriken för tabell och matchfakta):
Fair Play – KLTK 6-0
Upsala TK – Fair Play 0-6
Fair Play – Solna TK 4-2
Fair Play – SALK 6-0
Fair Play – GLTK 4-2
Elfsborg Tennis – Fair Play 1-5
Växjö TS – Fair Play 1-5

Fair Plays herrlag har vunnit elitserien 1983, 1984, 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 och 2018. Laget tog silver 2009, 2010 och 2014.

Läs också: Markus Eriksson inför SM-finalen: “Hoppas vi kan skrälla”