Nu är det klart vilka lag som gör upp om SM-guldet på damsidan i slutspelet i Malmö i helgen. I semifinalerna möts Påvelunds TBK – Helsingborgs TK och Fair Play TK – Enskede LTK – den senare är en repris på fjolårsfinalen. 

Påvelunds TBK är det stora utropstecknet i svensk damtennis på hemmaplan i vinter. Laget gör sin första säsong i högsta serien och gick obesegrade igenom gruppen som de vann före regerande mästarna Enskede LTK. De lagen går till slutspel från grupp A.
– Det är väldigt kul faktiskt! Debutsäsong för PBTK vilket gör det ännu mer “tagg”. Vi laddar upp och ser fram emot semifinalen, säger Alexandra Viktorovitch i Påvelunds TBK till tennis.se efter matchen.

På onsdagskvällen spelades sista omgången och frågan var på förhand vilket lag av Påvelund och Salk som skulle göra Enskede LTK sällskap i slutspel. De lagen möttes i en ren final där oavgjort räckte för hemmalaget. Så blev det. Matchen slutade 2-2.
Ställningen var 1-1 efter tredjesingeln och dubbeln. Det hjälpte inte att unga Lea Nilsson vann mot Alexandra Viktorovitch då Malene Helgö vann mot Tilde Strömquist på förstasingeln med 6-3, 6-1.
Malene Helgö och Anastasia Pettersson i Påvelund vann alla sina fyra matcher i gruppspelet liksom Katarina Jokic i Enskede. Mathilda Vidgren i Enskede vann alla sina tre matcher.
– Vi har väl hållit en ganska jämn hög nivå och gått in med en winning spirit och mindset till varje match. Vi har kämpat ända till sista boll oavsett ställning skulle jag säga, säger Alexandra Viktorovitch som närmast kommer från collegespel i USA.
– En träning blev det innan elitserien. Jag kom hem ganska precis innan första matchen, så det blev en kväll hemma i Jönköping innan jag kom till Göteborg.

Vad blir målet i slutspelet i Malmö på fredag?
– Givetvis blir målet att vinna!

Lidköpings TK spelar i elitserien även 2023. Det står klart efter att laget besegrat Växjö TS hemma i sista omgången. Det innebär i sin tur att smålänningarna får starta om i division 1 nästa säsong.


Även i grupp B var det lite av final när Helsingborgs TK tog emot Upsala TK. Fair Play TK var redan klara för semifinal och därefter stod Helsingborg och Upsala TK på samma poäng inför sista omgången på onsdagen.
Det räckte med oavgjort för Helsingborg och med 1-1 efter tredjesingeln och dubbeln kunde Caijsa Hennemann säkra avancemanget efter 6-4, 6-0  mot Julita Saner.
Caijsa Hennemann, Helsingborgs TK, Matylda Burylo, GLTK och Jacqueline Cabaj Awad, Fair Play TK vann alla sina fyra matcher under gruppspelet. Fair Play-duon Maja Radenkovic och Tilda Larsson vann alla de tre matcher de spelade.

GLTK och KLTK var fast förankrade i botten inför slutomgången och när lagen möttes i kväll var det också en ren final om vilket lag som skulle få elitseriestatus nästa år. Svaret blev GLTK som vann mötet med KLTK med 4-0 – och stockholmslaget får ta nya tag i division 1. 

 

Grupp A damer

Lidköpings TK – Växjö TK 4-0
Påvelunds TBK – Salk 2-2

Grupp B damer

Helsingborgs TK – Upsala TK 2-2
GLTK – KLTK 4-0