Fredrika Runström och Fair Play TK är i final – möter Enskede LTK. Foto: Patrick Bengtsson

Det blir Fair Play TK mot Enskede LTK i fredagens SM-final på damsidan. Det står klart efter semifinalerna där Fair Play TK vann mot SALK med 3-1 och Enskede LTK mot Påvelunds TBK med samma siffror.

Enskede LTK och Fair Play TK har mött varandra i de tre senaste årens slutspel. Förra året i semifinal och åren dessförinnan i final – alla gånger med Enskede som vinnare.
– På fredag är det vi som ska vinna, det hoppas vi, säger malmölagets Fredrika Runström.

Fair Play TK tog sig till final via 3-1 mot SALK, men det blev jämnt värre på banorna i Lidingö Tennishall. Den inledande tredjesingeln mellan Lea Nilsson (SALK) och Emma Lindh (Fair Play TK) var inte gammal när Emma var tvungen att ge upp vid ställningen 4-0 till Lea. SALK tog därmed en tidig ledning, men på ett sätt som ingen ville ha.

Tilda Larsson i dubbelmatchen. Foto: Patrick Bengtsson

På banan intill tog Johanne Svendsen och Tilda Larsson första set, 6-2, i dubbeln mot Tiana Tian Deng och Sara Dahlström. SALK-duon kunde vinna ett jämnt andra set med 7-5 men i matchtiebreaket var Svendsen / Larsson jämnare och kunde vinna med 10-6.
I förstasingeln ställdes unga danskan Rebecca Munk Mortensen i Fair Play TK mot rutinerade och tidigare topp 70-spelaren Dalila Jakupovic i SALK. På den femte setbollen i första set kunde Fair Play-spelaren vinna första set med 6-2.
I andrasingeln på banan intill hade Tilde Strömquist 5-2 mot Fredrika Runström och setboll vid 5-3. Fredrika Runström kom dock ikapp till 5-5. Därefter bröt spelarna varandra och vi var framme vid tiebreak i första set. Där var Runström den starkare och vann till slut.
1-0-ledning i båda singlarna för Fair Play TK och det började lukta final för malmöaget. I andra set gick Fredrika Runström ifrån till 3-1 och kunde vinna med 6-3 till slut. I förstasingeln – som var underhållande och välspelad kunde Rebecca Munk Mortensen vinna ett tajt andra set med 7-5 och saken var klar.
– Det är så himla kul, vi är superglada. Vi har haft det lite jobbigt med vissa som är sjuka och skador, men vårt lag har kämpat på så hårt. I dag var det jämna matcher och tufft spel men vi lyckades vinna, säger Fredrika Runström i Fair Play TK.

Klara Milicevic och Anastasia Pettersson vann dubbeln för Påvelunds TBK. Foto: Patrick Bengtsson

Nästa semifinal – Enskede mot Påvelund – var också en repris på fjolårets högdramatiska SM-final där Enskede tog sin tredje raka titel. Skulle det bli revansch?
Påvelunds TBK tog ledningen genom en komfortabel vinst i dubbeln där Klara Milicevic och Anastasia Pettersson slog Paulina Milosavljevic och Mathilda Vidgren med 6-3, 6-2.

Fanny Norin vann en lång och underhållande match mot Alexandra Viktorovitch. Foto: Patrick Bengtsson

Fanny Norin och Alexandra Viktorovitch i den pågående tredjesingeln hade inga planer på att skynda sig. Ingen vill ge sig i en match som innehöll många långa och nervkittlande dueller. 6-3 till Fanny Norin i första set. I andra set var Alexandra Viktorovitch den starkare spelaren och kunde vinna det med 6-2. Matchen gick till ett tiebreak med sällan skådade långa dueller. Fanny inledde urstarkt och gick fram till 4-1 och snart 7-4. Men Alexandra knappade in och hade 8-9 när Fanny Norin kunde avgöra, 10-8 i matchtiebreak.
Med 1-1 i matcher väntade en intressant svensk uppgörelse i andrasingeln mellan Lisa Zaar och Nellie Taraba Wallberg som inte mötts tidigare. Lisa – som är tillbaka i moderklubben Enskede LTK – gick ifrån tidigt i första set och hade 3-0 i ett set som innehöll många underhållande dueller. Första set till Zaar med klara 6-1.

Sarah Beth Grey vann kvällens sista match för Enskede LTK. Foto: Patrick Bengtsson

Lika snabbt gick det inte i förstasingeln där brittiskan Sarah Beth Grey och finskan Laura Hietaranta kämpade i ett nära 20 minuter långt fjärde game. Det tog Sarah Beth Grey som bröt tillbaka till 2-2 och tog ledningen med 3-2 när 19-åriga Hietaranta behövde medicinsk hjälp för problem med baksida lår. Samtidigt fick faktiskt Nellie Taraba Wallberg också fysiohjälp i setbytet på andra banan och kunde efter en längre paus komma ut till spel i andra set. Lisa Zaar var numret större även i andra set och vann 6-0.
– Jag hade förberett mig för en tuff match. Jag tyckte jag började och slutade på en bra nivå i dag, säger den svenska BJKC-spelaren.

Förstasingeln pågick med 2-1-ledning för Enskede. I det läget var ställningen 6-3, 1-1 mellan Sarah Beth Grey mot Laura Hietaranta i ett andra set där spelarna bröt varandra hela tiden. Spelarna följdes åt till 4-4 när Sarah Beth Grey bröt fram till 5-4 och hade två matchbollar, men Hietaranta lyckades vända med små marginaler och fixa 5-5. Men det här var breakens match och visst bröt Sarah Beth Grey tillbaka och den här gången vann hon, 7-5.
– Jag tycker att alla gjorde ett jättebra jobb och kämpade på. Kul att få med sig vinsten och spela final på fredag. Den blir spännande. Vi mötte Fair Play TK i gruppen och då blev det 2-2. Nu hoppas jag på vinst.

Semifinalerna (klicka för matchfakta):

SALK – Fair Play TK 1-3
Enskede LTK – Påvelunds TBK 3-1

På torsdagen spelas herrarnas semifinaler:
15.00: Fair Play TK – SALK
19.00: Lidingö TK – Påvelunds TBK

Följ matcherna på MATCHi.tv