Det är dags att gratulera Växjö TS och Örebro TK som är klara för Elitserien powered by MATCHi 2023.

På söndagen spelades sista omgången i division 1 för herrar. Redan efter lördagens matcher stod det dock klart att båda lagen vinner division 1 södra respektive norra 2022 efter idel segrar genom seriespelet.
Växjö TS åkte till Varberg för att avsluta säsongen med två 4-0-vinster mot Varbergs TK på lördagen och Kungsbacka TK på söndagen.

Örebro TK imponerade stort och är efter idel segrar klara för elitserien 2023.

I Eskilstuna avslutade även Örebro med två 4-0-segrar, mot Ljusdals TK och Åkersberga TK.
– Vi har nu spelat två säsonger i division 1 som obesegrade. Ifjol blev det sex segrar och en oavgjord och i år full pott med endast en matchförlust. Vi är glada att vara tillbaka i finrummet och vill hylla hela laget som kämpat och levererat en felfri säsong, säger coach Eric Johansson i Örebro TK och tillägger:
– Det betyder mycket för oss som klubb att erbjuda spel på bredd- och elitnivå. Vi ser fram emot nästa säsong! 

Magnus Larsson coachade smålänningarna som nu är klara för elitserien. Foto: Laszlo Illes / iMagineStudio AB

En minibuss rullade in vid Strandbjörkshallen i Växjö framåt söndagskvällen. Magnus Larsson – coach i Växjö TS – kan nöjt summera:
– De senaste veckorna med laget har varit härliga. Alla spelare har presterat på en mycket hög nivå. Det tillsammans med en stark vinnarmentalitet och bra gruppdynamik gör att vi blev svårslagna i denna serie, säger ex-proffset Larsson och går in på spelarna:
– Adam (Heinonen) och ”Ville” (Vilhelm Fridell) teamade upp på ett mycket bra sätt i dubblarna och satte upp laget på ett perfekt sätt inför singlarna. Adam var seriens klart bästa spelare följd av Kalmars norske import Lukas (Hellum Lilleengen) samt Robin (Thour) och Ville. Matt (Brewer) gjorde det mycket bra i de matcher han spelade och visade sig svårslagen med sin rutin och variation. Tyvärr skadade sig Olle (Thestrup) innan serien började och fick aldrig chansen att spela in sig i laget på riktigt. Johan (Finnhult) var ett alternativ i dubbel, men då Adam och ”Ville” övertygande så mycket ville jag inte spräcka dem. Helst vill man som coach låta alla spela, men killarna tog mina beslut bra och vann coach- och läktarmatchen mot de andra lagen. De är otroligt positiva och supportande kompisar som gör livet mycket enklare som ansvarig, avslutar Magnus Larsson. 

Ullevi TK kom tvåa efter Växjö TS i södra serien. Göteborgslaget förlorade bara en match (mot Växjö TS) under serien. 

Näsbyparks TK avslutade med två oavgjorda matcher mot Lidköpings TK och Elfsborg Tennis. Det innebär att Näsbyparks TK slutade tvåa (på samma poäng som Lidköpings TK) i den norra serien.
– Med tanke på förutsättningarna och de mål vi hade, så är vi väldigt nöjda med att ha knipit andraplatsen i serien. Flera spelare har i tuff konkurrens fått chansen att visa vad de går för och vi har haft en fin sammanhållning dessa dessa dryga två veckor, säger coach Andrej Tonejc på klubbens instagramkonto. 

“ÅTK’s herrlag fixade förnyat kontrakt i STL:s näst högsta serie i och med oavgjort resultat mot TK Hobby. En stark prestation av hela laget som detta skadedrabbade år bestod av Isac Strömberg, Patrik Evers, Sebastian Ekfeldt och Jonas Nilsson”, skriver klubben på Instagram.

Det var ovisst in i det sista kring nedflyttningsstrecket.  I norra serien klarade Åkersberga TK nytt kontrakt.

ATL Lund spelar division 1 även nästa säsong.

För Åhus TK räckte inte 3-1-vinsten mot Lerums TK. ATL Lund spelade 2-2 mot Ullevi TK och räddade kontraktet på samma poäng som Åhus TK, då de hade bättre statistik i matcherna.

 

Adam Heinonen, Växjö TS. Foto: Laszlo Illes / iMagineStudio AB

Värt att notera från säsongen är att…

Örebro TK och Växjö TS vann alla sina matcher med 4-0 utom en (3-1).

Solna TK och Ljusdals TK får lämna division 1 norra och Åhus TK och Lerums TK den södra serien.

…en sextett spelare vann minst sju matcher utan att förlora; Adam Heinonen, Växjö TS (13-0), Joel Gamerov, Örebro TK (12-0), Vilhelm Fridell, Växjö TS (11-0), Michael Henriksson, Varbergs TK (8-0), Arvid Hallgren, Ullevi TK (7-0) och Robin Thour, Växjö TS (7-0).