Vår nedräkning inför elitserien powered by MATCHi fortsätter och turen har kommit till herrarnas grupp A där vi hittar regerande mästarna Solna TK, Fair Play TK, MIK Tennis, Påvelunds TBK och nykomlingarna Växjö TS.
En snabb tillbaka blick på förra året berättar att Solna TK knep andra platsen i sin grupp på samma poäng och samma matchskillnad(!) men med marginellt bättre setskillnad före GLTK och MIK Tennis. Väl i slutspelet i Malmö slog Solna TK ut dåvarande mästarna Fair Play TK i semifinalen. Efter 1-1 i matcher vann Antoine Escoffier mot Viktor Durasovic 7–5, 5–7, 10–7 och minuterna senare kunde Karl Friberg slå in matchbollen mot Dragos Madaras i en lika tät match 7–5, 4–6, 10–7.
I finalen väntade Lidingö TK som slog ut SALK med 3-2 i den andra semifinalen. För andra gången på tre år kunde Solna TK lyfta bucklan. Ställningen var 2–2 och matchen skulle komma att avgöras i ett avslutande matchtiebreak i dubbel för att skilja guld- och silverlaget åt. Solnas Antoine Escoffier och Karl Friberg kunde efter ett drama – och räddad matchboll – vinna med 12-10 till slut mot Simon Freund och Johannes Ingildsen.
– Det matchtiebreaket när vi räddade matchboll och lyckades komma tillbaka och vinna var häftigt. Det är kul att spela för ett lag och jag ser fram emot årets elitserie, säger Karl Friberg.
– Ett starkt minne från förra året är när vi blev klara för slutspelet efter en tuff batalj i Mälarhöjden i sista omgången. Vi visste att vi skulle ha ett bra lag i slutspelet då Antoine Escoffier skulle ansluta, säger lagledare Filip Prpic och fortsätter:
– Elitserien är ett viktigt skyltfönster, inte minst för juniorerna som siktar på att ta en plats i A-laget. För egen del är det roligt att komma in i hetluften ett par veckor om året och se hur våra killar utvecklats sedan förra året, säger Filip som i inslaget ovan välkomnar ett av nyförvärven Isac Strömberg från Åkersberga TK.

Mästarna Solna TK har blivit av med Jonathan Mridha som tagit steget över till SALK inför den här säsongen. Laget har samtidigt lockat till sig polske meriterade dubbelspelaren Lukasz Kubot och Connor Van-Schalkwyk från Södertälje PTK.

Solna TK möter Fair Play TK på hemmaplan i den sista grundspelsomgången tisdagen den 19 december. Fair Play TK, som prenumererat på SM-guld de senaste åren – bortsett från Solnas båda guld – kommer som vanligt med ett starkt lag och räknas åter som en av favoriterna till slutsegern bland konkurrenterna. Filip Bergevi blir åter ankare där spelare som Viktor Durasovic och Christian Sigsgaard blir fortsatt viktiga. Här finns också ett koppel unga spelare som Olle Wallin, William Rejchtman Vinciguerra, Olle och Tom Noltorp.
Coach David Ekerot trycker mycket på glädje och sammanhållning inför årets spel. Om serien säger han:
– Det är svårt att säga innan man vet exakt vilka spelare som är med när det sätter igång, men det är öppet och många om budet, säger han.

Ankaret Filip Bergevi säger så här inför säsongen:
– Elitserien ger en chans att spela för sin klubb inför publik på hemmaplan. Jag har varit i Fair Play TK i över tio år och det är kul att ge något tillbaka till klubben som gör mycket för mig i min satsning, säger Filip som har finallagen klara:
– Vi möter SALK i final och vi vinner!

John Hallquist Lithén – ny i Påvelunds TBK. Foto: Peter Bengtsson

Kan Påvelunds TBK ställa till det för toppkandidaterna i år? Här finns sedan tidigare bland andra unga spelarna Henrik Bladelius, Måns Dahlberg och Max Dahlin och nu har laget stärkts med John Hallquist Lithén och Oliver Johansson från GLTK och andra intressanta spelare som Nicolas Kobelt och Chris Rodesch.
– Vår förhoppning är att alla i truppen är tillgängliga för spel och att spelarna prickar formen då serien spelas under så kort period. En bra lagsammanhållning är viktigt för att nå målet, säger en av coacherna Martin Stigh.
– Solna TK var starka förra året och får gälla som favoriter i år också utan att ha sett de andra lagens trupper.

Lucas Renard blir en viktig kugge i MIK Tennis den här säsongen också. Foto: Peter Bengtsson

Lucas Renards vinst mot Karl Friberg 5-7, 6-1, 12-10 i sista seriematchen förra året innebar vinst för MIK Tennis och förnyat elitseriekontrakt. Förutom Lucas Renard finns här spelare som Daniel Svensson, Jan Simonsson och Tobias Wallin som nu fått sällskap av Saba Nanobashvili (ATL Lund) och Victor Rydén (Södertälje PTK).
– Vårt mål i år är att nå slutspel. Då krävs skadefria spelare, ett bra hemmastöd och att vi vinner dubblarna, menar coach Srdan ”Sigge” Mladenovic som håller Solna TK som favorit.

Klassiska klubben Växjö TS har 22 säsonger i elitserien och tre SM-guld genom åren. Nu är herrlaget tillbaka i högsta serien med förre storspelaren Magnus Larsson som coach.
– Vårt mål blir i första hand att hålla oss kvar i serien, säger han.

I Växjölaget finns spelare som Adam Heinonen och Robin Thour som nu får sällskap av nya spelarna Tobias Lindberget och Valdemar Holm.
– Våra förhoppningar är att våra nyckelspelare är skadefria och att vi får med oss de tighta matcherna, säger Larsson som tycker Lidingö TK och Solna TK ”ser starka ut på förhand”. 

Adam Heinonen tror på sitt lag:
– Det är väldigt roligt att åka runt och spela med laget i en vecka. Det känns som att det finns några lag vi kan slå. Solna TK och Fair Play TK har riktigt bra lag och sen har jag inte så bra koll på de andra lagen men det blir kul, säger Växjöspelaren.