Med drygt två månader kvar är det nog många som redan längtar till elitserien powered by MATCHi 2023. En av dem är Jacqueline Cabaj Awad som är ny i Helsingborgs TK. ”Elitserien är som Billie Jean King Cup där man träffas under någon vecka och spelar som ett lag. Det är väldigt kul!”, säger hon.

Direkt efter Luciafirandet drar grundserien igång torsdagen den 14 december med följande matcher på damsidan; GLTK – Helsingborgs TK, Ullevi TK – SALK, Fair Play TK – Danderyd Djursholm ETK och Lidköpings TK – Enskede LTK. Sen följer gruppspelsomgångar varje dag fram till finalspelet hos Lidingö TK 20-22 december. 

För ett par veckor sedan kunde ni läsa om några av alla klubbövergångar och i den här artikeln sätter vi luppen på damernas grupp A med GLTK, Helsingborgs TK, Påvelunds TBK, SALK och Ullevi TK – med ett extra fokus på Helsingborgs nyförvärv: Jacqueline Cabaj Awad.
Hon står för en av de hetare övergångarna inför årets elitserie. Landslagsspelaren har lämnat Fair Play TK för Helsingborgs TK, sex mil norrut längs E6:an i Skåne.
”Jackie” har i Helsingborg återförenats med tränaren Heikki Raevaara.
– Jag är från Eskilstuna precis som Heikki, så jag känner honom sedan tidigare. Han har tagit fram många bra spelare och jag hoppas på framgång här med ett väldigt bra team och med Heikki som coach, säger Jacqueline.

Jacqueline Cabaj Awad och Heikki Raevaara under en träning i Helsingborg. Foto: Torbjörn Dencker

Helsingborgs TK tog sig till slutspelet i Malmö förra vintern. Där blev det minst sagt rafflande semifinaler mellan Enskede LTK och Fair Play TK och Helsingborgs TK och Påvelunds TBK. I båda matcherna vändes 0-2-underläge till 3-2 för finalisterna Enskede LTK och Påvelunds TBK. För att fräscha upp minnet vann Enskede den avgörande dubbeln i ännu ett matchtiebreak i matchen, där Berfu Cengiz och Katarina Jokic vann mot Jacqueline Cabaj Awad och Dea Herdzelas med 17–15 – efter fem räddade matchbollar.
– Jag tycker att det var häftigt att det blev en så stor grej med introt och att det blev ett sådant fokus på matcherna och intervjuer. Jag tyckte att det var coolt, säger ”Jackie” i klippet nedan.

Under sin första elitseriesäsong tog sig Påvelunds TBK hela vägen till final efter en rysare mot Helsingborgs TK. 0-2 blev till 3-2 i matcher efter avgörande matchtiebreak i dubbeln. Malene Helgö och Alexandra Viktorovitch vann mot Caijsa Hennemann och Louise Wikander med 13–11 efter en räddad matchboll vid ställningen 8–9.
Enskede LTK tog sedan andra raka SM-guldet och räkna med att fjolårets tre andra slutspelslag Påvelunds TBK, Fair Play TK och Helsingborgs TK med flera tänker utmana om titeln i år med.

Påvelunds TBK under finalspelet 2022. Foto: Johan Lilja

Påvelunds TBK och HTK återfinns i grupp A som den här artikeln fokuserar på. Påvelunds TBK har tappat norskan Malene Helgö, men har å andra sidan fått in spelare som Nellie Taraba Wallberg, Laura Hietaranta, Arijana Korac och Klara Milicevic.
– SM-slutspel är målet igen och sedan kan allt hända, säger PTBK-coachen Pontus Larsson.

I Helsingborgs TK har man blivit av med Caijsa Hennemann (till KLTK) men har nu Jacqueline Cabaj Awad, Iva Primorac och Clara Tauson i truppen.
– ”Jackie” är en väldigt positiv förstärkning då vi förlorade Caijsa Hennemann. Det ska bli jättekul att jobba med henne. Vi har ett bra lag i år. Stommen sedan förra året är kvar och våra unga spelare har blivit ännu bättre så jag ser verkligen fram emot elitserien, säger Heikki Raevaara. 

Övriga lag i gruppen – förutom nämnda Påvelund och HTK – är GLTK, SALK och Ullevi TK där Salk nämns som en av favoriterna till slutsegern i enkäten bland seriekollegorna (publiceras snart på www.tennis.se/elitserien). Och det är klart att de blir svåra att tas med om Rebecca Peterson och/eller Mirjam Björklund dyker upp i elitseriespelet. Laget har fått in Antonina Czajka och Dalila Jakupovic inför säsongen.
– Vi hoppas att vi är friska och att vi får tillgång till Rebecca och Mirjam möjligtvis vid rätt tillfälle, säger SALK-coachen Milos Sekulic och fortsätter:
– Det blir mycket jämnt med många bra lag, men jag sticker ut hakan och säger SALK.

I GLTK är Cornelia Käck och Isabell Ek nya. Coachen Robin Fahgén säger:
– Det är väldigt svårtippat i år, men håller Salk som favorit.

Lars Jönsson menar att hans lag, Ullevi TK, har som målsättning att stanna kvar i högsta serien. Laget har till den här säsongen förstärkts med Sonja Rooth, Vladlena Bokova och Andrea Jansson.

Tillbaka till Jacqueline Cabaj Awad, som redan längtar till seriestarten.
– Elitserien är som Billie Jean King Cup där man träffas under någon vecka och spelar som ett lag. Det är väldigt kul. Jag gillar också det nya upplägget med en kort period i slutet av året, vilket gör det lättare att vara med, säger ”Jackie” som är optimistisk:
– Jag hoppas på final och det är klart vi ska gå för guldet.