Det är hög tid att gå igenom damernas grupp B inför Elitserien powered by MATCHi 2023. Här hittar vi Enskede LTK, Fair Play TK, Upsala TK, Lidköpings TK – och nya Danderyd Djursholms Elittennisklubb som siktar högt under debutsäsongen.

Trefaldiga mästarna Enskede LTK bröt Fair Play TK:s trend för ett par år sedan och har nu alltså tagit tre raka SM-guld.
Under slutspelet i Malmö förra året kunde Enskede LTK – först framåt 23-tiden på kvällen – konstatera att man var i SM-final igen. Precis som Påvelund TBK mot Helsingborgs TK i den andra semifinalen vände Enskede LTK 0-2 till vinst 3-2 mot Fair Play TK – detta efter fem (!) räddade matchbollar – och vinst 17-15 i ett avgörande matchtiebreak. Maken till drama har sällan skådats i elitserien. 
Se klipp från semifinalen här:

Även i finalen mot Påvelunds TBK blev det ett avgörande matchtiebreak som fick avgöra (se klipp längst ner).
Ambitionsnivån är fortsatt hög hos mästarna.
– Det är att vinna guldet så klart. Vi tror på oss själva, säger coach Jasmin Galijasevic.

Fanny Östlund, Katarina Jokic och Rebecca Gustafsson har lämnat men laget har fått in Vanessa Widell-Ersöz, Lea Boskovic, Sarah Beth Grey och Mathilda Vidgren och dessutom är Pemra Özgen tillbaka.

Lidköpings TK:s lag efter säkrade kontraktet förra året.

Enskede LTK möter Lidköpings TK i premiären (den 14 december) som gör sin nionde säsong i högsta serien. Lidköping har en tuff öppning då laget möter Fair Play TK i Malmö dagen därpå.
Båda är förhandsfavoriter hos coach John Karlman.
– Det är svårt att utse någon guldfavoriter men Enskede LTK och Fair Play TK lär väl vara det, säger han.

Lidköpings TK besegrade Växjö TS i sista gruppspelsomgången förra året och säkrade då kontraktet. Hanna Johansson och Elin Siewertz är nya i truppen sedan dess och i truppen finns spelare som bland andra Donika Bashota, Emma Persson, Rebecca Ehn och Linn Svärd.
– Målsättningen är att spelarna utvecklas, tar sin tennis till nästa nivå och att hänga kvar. Det handlar om att vara optimistiska och våga ta för sig, säger John Karlman.

Fair Play TK:s lag 2022.

I samma grupp spelar Fair Play TK som med sina nio SM-guld brukar ha som tradition att sikta högt. Malmöklubben kan välkomna Suzan Lamens, Margaux Rouvroy och Louise Brunskog in i truppen. Däremot har man tappat Jacqueline Cabaj Awad till skånekollegan Helsingborgs TK samtidigt som Sofia Nami Samavati dras med en långtidsskada.
– Målet är att spelarna ska nå sin fulla potential och att lagkänslan ska vara på topp. Detta hoppas vi i sin tur ska leda till det övergripande resultatmässiga målet, som i vanlig ordning är att vinna SM-guld”, säger coach Ulf Persson och fortsätter:
– Nyckeln blir att alla får vara hela och friska och att lagsammansättningen och lagkänslan är den rätta och så att toppa formen. Jag tror att flera lag kan blanda sig i guldstriden. Min förhoppning är att Fair Play står högst upp på pallen den 22:e december. 

Fair Play TK möter nykomlingen Danderyd Djursholms Elittennisklubb i premiären. Motståndarna är – som namnet antyder – en sammanslagning av Danderyds TK och Djursholms TK. Ukrainskorna Daria Lopatetska och Daria Yesypchuk är välkända namn för de svenska spelarna vid det här laget. De spelar i sommar- och vintertourerna och de svenska ITF-tävlingarna där till exempel Daria Lopatetska var i final i Näsbypark senast.
Tjejerna – som ni möter i klippet ovan – var tillsammans med Frida Bohman med och tog upp laget till elitserien förra vintern. Nu får de sällskap av trion June Björk, Isabella Svahn och Sonja Wedenski.
– Vi kommer göra allt för att vinna SM-guld, säger en optimistisk Daria Lopatetska.
– Enskede och Fair Play i vår grupp är alltid guldkandidater och sedan har ju Salk det bästa laget på pappret och har även duktiga juniorer. Förra året var Påvelunds TBK i final, kanske lite oväntat då och vi kanske kommer dit i år som en outsider, vem vet? funderar Rickard Billing som är en av coacherna.

Upsala TK:s lag 2022.

Upsala TK, med åtta säsonger i elitserien, inleder borta mot svenska mästarna Enskede LTK den 15 december. Laget hade förra året samma poäng som Helsingborgs TK inför slutomgången och hade chansen på en slutspelsplats – den knep dock HTK.
Upsala TK har tappat Nora Svensson, Isabelle Ek och Julita Saner i laget som annars består av bland andra Julia Lövqvist och Julia Keranovic.
– Målet blir att prestera så bra som möjligt med hundra procent energi i alla matcher. Klubbens princip är att inte ta in spelare utifrån, säger Marcus Allard, vd i klubben.