SALK, Upsala TK och Fair Play TK är de klubbar som har lag i elitserien både på dam- och herrsidan. Tennis.se tog ett snack med Kalle Norberg i SALK inför seriestarterna.

SALK:s båda elitserielag på dam- och herrsidan slutade på sjätte plats i elitserien i fjol och tillhör kanske inte per automatik seriefavoriterna i år. Tittar man på laguppställningarna borde man kanske göra det.

Får vi se bröderna Ymer på hemmaplan i november? Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Här finns båda sverigettorna Rebecca Peterson och Mikael Ymer och även spelare som Elias Ymer, Mirjam Björklund med flera.
– På pappret är det många lag som ser bra ut, men sedan vet man inte hur många matcher spelarna spelar. För vår del så kommer vi kunna använda alla spelare.

Även Rebecca Peterson?
– Kanske inte i alla matcher, men jag tror att alla våra spelare kommer göra ett eller flera framträdanden. Det brukar inte vara helt fullsatt på hemmamatcherna, men om vi kan få med våra bästa så kan det nog dra mycket folk. Vi får marknadsföra det på ett bra sätt. Det är roligt om det blir lite stämning på matcherna, säger Kalle Norberg. 

Rebecca Peterson dyker troligen upp i elitserien i höst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

I SALK är man förstås stolta över sina toppspelare som presterat internationellt den här säsongen.
– Om vi tar Mikael och Rebecca så har de haft ett fanatiskt år. Rebecca har tagit två WTA-titlar och det är jättestort för både henne och alla inblandade. Kanske extra kul för hennes pappa som lagt ner så mycket tid och stöttning under så många år. Det är också imponerande av ”Micke” att gå från 200 till plats 74 på ATP-rankingen på något år. Även om både de själva och vi runt omkring har höga förväntningar, så har det nästan gått bättre än man hoppats på. Det är jättekul.

Den 32-årige norrlänningen gjorde själv elitseriedebut som 16-17-åring i Upsala Studenters IF (USIF) där han spelade några år innan det blev SALK en säsong och därefter collegetennis i USA.
2011 kom han hem för gott och hamnade direkt i SALK.
– Jag har många positiva minnen från elitserien, både som junior när jag gjorde elitseriedebut, men även senare som ledare. Jag har alltid gillat lagmatcher, det var det roliga med collegetennisen. Jag ser fram emot resorna även om det redan blir mycket kvälls- och helgjobb som tennistränare. Men det vet man om när man ger sig in i det här jobbet. Det kan vara tufft, men också väldigt roligt.

Idag jobbar Kalle Norberg som elitsenioransvarig på SALK och är tillsammans med Carl Ackered coach för damlaget i elitserien och med Milos Sekulic när det gäller herrlaget.
– Jag jobbar mycket med juniorerna i klubben annars men även de seniorer som behöver hjälp. Jag har hjälpt ”Micke” (Mikael Ymer)mycket det senaste året, men inte så mycket nu längre.

Vad kan du säga om laget utöver stjärnorna?
– Vi har en del äldre juniorer födda -01 och -02 på både tjej- och killsidan som kommer spela en hel del. Det är roligt och viktigt att de får värdefulla matcher. De ser verkligen fram emot det.

Hur mycket prestige är det i Tennissverige kring elitserien?
– Det är några få som tar det på allvar och det är några lag som är med men som inte har möjlighet och ambitioner att slåss om guldet. Jag tror att det skulle kunna vara ännu mer hype än vad det är, säger Kalle Norberg och fortsätter:
– Jag skulle vilja att spelschemat var ännu mer koncentrerat, för då hade man kunnat ha med de bästa spelarna. För vår del är det svårt att förvänta sig att Elias, Micke och Rebecca ska avsätta en hel månad till elitseriespelet. Vi har full förståelse att de inte kan det. Men det pågår diskussioner och olika alternativ till spelform nästa år, så jag hoppas på förändring.

Vilka ser du som favoriter?
– Fair Play på både dam- och herrsidan och Solna har satsat en del på herrsidan.

Vilken match ser du mest fram emot?
– Jag tror alla matcher blir roliga på sitt sätt. Nu vet vi inte exakt vilka som spelar i de olika matcherna, men hemmamatcherna är alltid roliga när det kommer mycket folk och kollar.

Något extra möte som kittlar?
– Ja, stockholmsmötena mot Solna, KLTK, Enskede och Näsbypark.

Missa inte kolla tennis.se på tisdagen: Genomgång av alla lagen i herrarnas elitserie.