Växjö TS och Lidköpings TK:s damer och Lidingö TK och Tabergsdalens TK:s herrar är klara för elitserien 2020. 

Division 1-serierna spelades färdigt i helgen och nu står det klart att sedan tidigare elitserieklara Växjö TS får sällskap av Lidköpings TK i damernas elitserie.
– Jag är väldigt överraskad. Vi trodde ju snarare att det skulle handla om att undvika de nedre regionerna, säger tränaren Lars Granath till Nya Lidköpings-Tidningen.

Lidköpings TK:s damer är klara för elitserien. Däremot åker klubbens herrlag ur division 1. Foto: Lidköpings TK

2017 åkte Lidköping ur elitserien med både dam- och herrlaget. När årets division 1-spel drog igång handlade det om att säkra kontraktet för damerna. Nu gick det ju lite bättre än så. Inför avslutande matchen mot KLTK hade Lidköpingstjejerna allt i egna händer. Efter segern med 4-0 blev det serieseger i division 1 norra med bättre matchkvot än tvåan Mälarhöjdens IK Tennis.
– Vi har vetat om att matchkvoten ofta blir avgörande i sådana här korta serier och vi har varit duktiga på att vinna matcherna med 4-0, säger Lars Granath till tidningen.

Lidköpings TK är alltså klara för elitserien. Från den södra damettan går serietvåan Växjö TS upp då segrande Fair Play TK redan har ett lag i elitserien. Medan Lidköping och Växjö går upp trillar Näsbypark och Tabergsdalen ner i division 1. Jönköpings TK och Solna TK åker ur division 1 norra och Vetlanda RK åker ur division 1 södra.

Jubel hos Tabergsdalens herrar. På bilden; Johan Claesson, Jakob Arvidsson-Ehn, Mikael Melin och Jonathan Stenberg. Främre raden: Carl Ekwurtzel, Albin Hermansson och Marcus Billfeldt. Damlaget åker dock ur elitserien och får starta om i division 1. Foto: Tabergsdalens TK

Även om Tabergsdalens TK:s damlag åkte ur elitserien så är det ändå jubel i den småländska tennisklubben i dag. Herrlaget har imponerat stort under seriespelet i division 1 södra och slutar som seriesegrare efter sex vinster och en oavgjord. Det skulle dock inte avgöras förrän i sista omgången där Tabergsdalen ställdes mot Lund i Varberg. För Tabergsdalen gällde seger. Vid oavgjort hade Lund tagit elitserieplatsen på bättre matchkvot. Tabergsdalen kunde vinna med 5-1 där Jakob Arvidsson-Ehn vann i både singel och dubbel och blev bästa spelare i serien med totalt tolv vinster på 14 matcher.
– Vi lyckades få med de båda inledande dubblarna och vinna i matchtiebreak med 10-7 respektive 11-9 vilket gav 2-0 och positiv energi inför singelspelet. Vi var noggranna och lyckades leverera även i singelspelet och knep tre matcher, säger coachen Jonathan Stenberg på klubbens instagramkonto.

Lidingö TK:s herrar är för första gången klara för elitserien. Foto: Lidingö TK

Det andra laget som är klara för herrarnas elitserie 2020 är Lidingö TK. Det är första gången klubben tar sig upp i högsta serien. I sista seriematchen på söndagen blev det 6-0 mot redan nedflyttningsklara Falu TK och Lidingö vann division 1 norra med tre poängs marginal mot tvåan Örebro TK och trean Danderyds TK.

Ullevi TK och Vimmerby TK åker ur den södra division 1-serien för herrar medan Lidköpings TK och Falu TK åker ur i den norra serien.