På söndag klockan 13 avgörs det – blir det Fair Play TK eller GLTK som vinner SM-guld på herrsidan? Markus Eriksson hoppas på skräll. 

Markus Erikssons 30-årsfirande har knappt lagt sig innan det är dags för nästa festlighet: SM-finalen mot Fair Play TK i Malmö.
– Jag hade en bra födelsedagsfest dagen efter sista seriematchen. Jag har inget emot ett firande till efter finalen på söndag. Det hade varit riktigt kul att vinna.

GLTK slutade tvåa i elitserien även om Solna TK jagade in i det sista. Göteborgarna tog sex vinster och förlorade en match. Det var mot Fair Play i Malmö i den femte omgången. 
Hemmalaget vann en jämn match med 4-2.

Markus Eriksson och André Göransson har spelat en hel del ihop, under Swedish Open i somras (bilden) och senast i Davis Cup i Stockholm i september. På söndag möts de i SM-final. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

– Det var en tuff match. Jag vann i matchtiebreak (10-8) mot Daniel Masur. Jag och Christian (Samuelsson) vann också dubbeln mot Filip Bergevi och Florian Lakat. John (Hallquist Lithen) hade matchbollar mot Bergevi men förlorade i matchtiebreak, säger ”Mackan” och fortsätter:
– Även om Fair Play har ett starkt och brett lag med hur många bra spelare som helst, så var vi där och nosade. De kommer vara favoriter i finalen på söndag, men vi ska göra ett försök. Det hade varit stort att vinna, för det är alltid roligare när man spelar i lag. Då blir det dubbel glädje.

Markus Eriksson har spelat 14 matcher och har elva vinster. Tvåa i den individuella statistiken i GLTK-gänget är Christian Samuelsson med tio vinster och två förluster. John Hallquist Lithen och Nicklas Timfjord har sex vinster vardera.
– Alla spelare har gjort det väldigt bra på alla positioner, både i singlarna och i dubblarna. För egen del har det också gått väldigt bra. Det enda som är synd är att vi inte fick hemmaplan i finalen, för det har varit bra tryck och mycket folk på våra matcher. Förra gången vi var i final så gick det en buss ner för alla som ville följa oss och jag tror det kan blir en del del som vill resa med den här gången.

GLTK laddar om efter de sju seriematcherna. Den här veckan har Christian Samuelsson tagit en avstickare till Åhus men för övriga gäller träning som vanligt.
– Nicklas Timfjord tränar inte och det behöver han inte heller. Han kör någon timme inför finalen så är han fit for fight igen.

Markus Eriksson gav Sverige ledningen med 2-0 i DC-mötet med Israel i september. Foto: Patrick Bengtsson

Markus Eriksson kan för personlig del se tillbaka på ett lyckat 2019.
– Det får man säga, för det är ju första gången jag slutar på topp 300. Sommaren var riktigt bra medan det gick lite sämre på hösten, men det är alltid lite upp och ner.

Vilka är höjdarna under året?
– De två semifinalerna på Challengertouren och vinsten mot Israel i Davis Cup.

Vad tror du om Chile i nästa DC-match?
– Först tänkte jag att det var en jättebra lottning, men när man tänker efter så har de ju spelare som Cristian Garin (33:a i världen) och Nicolas Jarry (vann Swedish Open i Båstad). Det blir tufft, men vi har ju också topp 100-spelare nu (Mikael Ymer är 74:a) så vi ska ha en god chans.

Nu väntar SM-final och sedan en veckas semester för Markus Eriksson.
– Jag har faktiskt inte funderat så mycket på nästa säsong. Jag har haft en väldigt lång säsong och nu blev det en vecka till med finalen. Jag har ingen plan alls, mer än att jag ska spela så många challengers som möjligt.

Vad talar för er i finalen mot Fair Play?
– Det är väl att alla är i bra form. Vi har vunnit många matcher. Vi spelar med matchtiebreak och där kan allt hända. Vi var nära mot dem i serien så jag hoppas att vi kan skrälla den här gången.

Hur är det att vara 30 år förresten?
– Det har gått snabbt. Jag känner mig inte som 30 år. Mer som 22…