Vilken dramatik det blev när herrarnas elitserie avslutades på torsdagskvällen. Nu står det klart att Fair Play TK och Solna TK möts i den ena semifinalen, Lidingö TK och Salk i den andra i Malmö på lördag. 

GLTK, Solna TK och Lidingö TK stod alla på fyra poäng inför avslutningen på torsdagen. GLTK hängde mest löst då de redan spelat klart sina fyra matcher. För Solna TK och Lidingö TK räckte det således med oavgjort i sina matcher mot MIK Tennis respektive KLTK.
Samtidigt hade just de lagen allt att spela för då både MIK Tennis och KLTK parkerade på de två sista platserna på två poäng och kämpade för elitseriekontraktet.

Det blev högdramatiskt i Mälarhöjden där hemmalaget tog ledningen mot Solna TK med 2-0 inför de avslutande singlarna. Lucas Renard satte spiken i kistan med vinsten mot Karl Friberg 5-7, 6-1, 12-10. I sista matchen vann Jonathan Mridha en jämn match mot Daniel Handy Svensson 7-6, 6-4. Förlusten till trots: Solna TK knep andra platsen på samma poäng och samma matchskillnad(!) men med marginellt bättre setskillnad före GLTK och MIK Tennis. För MIK Tennis innebar vinsten elitseriespel även nästa år.

Gruppsegrare skulle alltså bli Lidingö TK som hade allt i egna händer i Kungl. Tennishallen. Ställningen var 1-1 där både tredjesingeln och dubbeln gick till matchtiebreak.
När Simon Freund vann på förstasingeln mot Leo Borg och saken var klar – Lidingö TK gör upp om SM-guldet i Malmö i helgen.
– Jag sjukt stolt och glad över hur hela laget, rakt igenom, bara slitit och gjort sitt bästa på varenda boll. Vi har riktigt kul ihop som lag och det hjälper nog allihop att ge det där lilla extra som krävs för att konkurrera med dessa bra lag som vi spelat mot. Det ska bli riktigt roligt att åka ner till Malmö nu för slutspel. Det kommer bli fortsatt tuffa matcher såklart, men vi vet vad vi har för plan och kommer slita med den in i kaklet. Det ska bli grymt kul, säger Simon Freund till tennis.se som liksom lagkompisarna Fred Simonsson och Jakob Amilon vann samtliga fyra matcher de spelade i serien.
Även Lucas Renard, MIK Tennis, noterades för fyra vinster i serien. 

I den sista matchen vann Fred Simonsson mot Erik Grevelius med 6-7, 6-1, 10-7. Resultatet innebär också att KLTK spelar i division 1 nästa säsong. 

 

I grupp A var Fair Play TK redan klara för semifinal. Laget slog Upsala TK med 4-0 på torsdagskvällen. Tom Noltorp fick göra elitseriedebut på tredjesingeln och fick med sig en vinst (7-6, 6-3) mot Melvin Kumar.
– Fantastiskt kul att han vann sin debutmatch i Elitserien. Det är starkt gjort, säger coachen David Ekerot till Fair Plays hemsida och fortsätter:
– Vi var redan vidare till slutspel, men alla kämpade på och hade bra energi. Jag är mycket nöjd med lagets insats idag.

Den andra biljetten stod mellan Påvelunds TBK och Salk där Påvelund redan spelat klart sina matcher.
Upp till Salk att vinna mot Tabergsdalens TK hemma för att komma upp på samma poäng och ta semifinalplatsen med bättre matchskillnad.
Och så blev det – Salk vann med 4-0 där bröderna Mikael och Elias Ymer dök upp på första- och andrasingeln.
Det började med två stabila vinster i dubbeln och på tredjesingeln och när Elias Ymer vann enkelt mot Johan Claesson på andrasingeln var saken klar.
Mikael Ymer mot Jonathan Stenberg på förstasingeln var mer av akademisk karaktär, men inte desto mindre spännande. Sverigeettan kunde vinna med 5-7, 6-2, 10-5 till slut.
Salk hamnar på samma poäng som trean Påvelunds TBK men med bättre statistik i matcher och set. Nu väntar Lidingö TK i semifinal på lördag.

Tabergsdalens TK får starta om i division 1 medan Upsala TK, som föll mot Fair Play TK alltså klarade kontraktet.
Fair Play TK-trion Filip Bergevi, Christian Sigsgaard och Viktor Durasovic vann alla sina fyra matcher i gruppspelet, liksom Mirza Basic i Salk. 

Slutspelet I Elitserien powered by MATCHi spelas på System Verification Fair Play Stadion i Malmö I helgen. Matcherna sänds live i Aftonbladet TV och Tennis.se/Play.

Semifinaler damer, fredag:
14:00 Påvelunds TBK (1:a Grupp A) – Helsingborgs TK (2:a Grupp B)
18:00 Fair Play TK (1:a Grupp B) – Enskede LTK (2:a Grupp B)

Semifinaler herrar, lördag:
11:00 Fair Play TK (1:a Grupp A) – Solna TK (2:a Grupp B)
15:00 Lidingö TK (1:a Grupp B) – Salk (2:a Grupp A)

Finaler söndag:
11:00 Final damer
15:00 Final herrar