Fanny Östlund.

Två tunga svenska skalper mot seedat motstånd – Caijsa Hennemann och Fanny Östlund är båda vidare till kvartsfinal i Swedish Ladies.
I dubbel står svenskhoppet till Jacqueline Cabaj Awad som är framme i semifinal efter seger i ett rafflande svenskmöte.

Caijsa Hennemann.

Onsdagens seger innebar dubbla milstolpar för 20-åriga Caijsa Hennemann. 714-rankade svenskan är framme i sin första kvartsfinal på 25 000-dollarsnivån och har aldrig tidigare slagit en så högt rankad spelare: 306-rankade Martina Caregaro från Italien.

Det var en mycket glad Caijsa Hennemann som sammanfattade intrycken efteråt.
– När jag spelade i Turkiet (i maj, reds. anm.) mötte jag två högt rankade spelare och var nära att vinna, men gjorde det inte. Därför känns det så kul att kunna ta vara på chansen på hemmaplan när jag möter en bra spelare och visa att jag kan prestera på den här nivån. Jag är jätteglad – det här ger självförtroende och det betyder extra mycket att det kommer på hemmaplan, säger Caijsa Hennemann, som tog plats i huvudturneringen via ett wildcard.

Setsiffrorna skrevs till klara 6–2, 6–1, men matchen varade 1 timme och 45 minuter. Caijsa Hennemann förklarar:
– Det var mycket jämnare än vad siffrorna visar. Det var sjukt långa game, men jag var väldigt bestämd från start med vad jag behövde göra i dag. Jag trodde på mitt spel och följde min plan och kände att det var min match, säger hon och utvecklar:
– Jag visste direkt att jag måste flytta på henne om jag ska ha någon chans. Jag spelade mycket aggressivare än i går och drev runt med min forehand. Hon blev trött och orkade inte till slut.

I kvartsfinal väntar ännu en italienska: Cristiana Ferrando, rankad 452.

Östlund: ”En av mina bästa vinster”

Timmarna senare upprepade Fanny Östlund sin landsmans bedrift – besegrade en seedad italienska och kvalificerade sig för kvartsfinal. Östlund, rankad 507, besegrade 286-rankade Federica Di Sarra i en tuff tresetare: 6–4, 4–6, 6–3.
– Jag vågade vinna i dag. Jag spelade aggressivt och försökte styra spelet fram till sista poäng. Även om jag missade någon boll så gick jag för det, jag följde min plan och spelade så som jag ville spela, säger Östlund.

Jacqueline Cabaj Awad.

En seger som 24-åringen rankar högt.
– Det är en av mina bästa vinster i karriären. Vi är samlade här med flera andra svenska spelare och har stöd från tränare och förbundet – och det är på hemmaplan. Bättre än så blir det inte, säger hon.

Östlund möter nu ryska kvalspelaren Daria Astakhova, rankad 474.

Cabaj Awad i dubbelsemifinal

Samtliga onsdagens fyra kvartsfinaler i dubbel hade svenskintresse. Enda svenska som lyckades ta sig till semifinal blev Jacqueline Cabaj Awad, som i par med fransyskan Carole Monnet besegrade svenskduon Caijsa Hennemann/Lisa Zaar i en tresetsrysare: 6–4, 6–7(8), 15–13.

Cabaj Awad/Monnet ställs nu mot startfältets toppseedade par: Tereza Mihalikova, Slovakien och Despina Papamichail, Grekland.

Torsdagens svenskmatcher

11.15
Caijsa Hennemann (SWE) – Cristiana Ferrando (ITA)

Not before 13.00
Fanny Östlund (SWE) – Daria Astakhova (RUS)

Not before 14.30
Jacqueline Cabaj Awad (SWE)/Carole Monnet (FRA) [4]  – Tereza Mihalikova (SVK)/Despina Papamichail (GRE) [1]