Det är dukat för tennisfest på Saltsjöbadens Tenniscenter i Ystad.  I dag inleds den 14:e upplagan av World Tennis Tour-turneringen Swedish Ladies med 40 000 dollar i prispengar.  

I tuff internationell konkurrens kryddas startfältet i huvudturneringen av flera hemmahopp: comebackande Rebecca Peterson, Ystadbon Kajsa Rinaldo Persson, Caijsa Hennemann, Lisa Zaar, Nellie Taraba Wallberg och Linea Bajraliu.
– Jag ser jag framemot att få börja tävla igen efter dryga 2-2,5 månader och att det sker i fina Ystad är trevligt. Jag ska försöka jobba mig tillbaka helt enkelt till en annan nivå. Jag har mycket jobb framför mig, så let’s begin, säger Rebecca.

På måndagens program står de första matcherna i kvalet med ytterligare åtta svenskor på startlinjen, bland andra 17-åriga Ystads TK-spelaren Julia Orswall som gör sitt blott andra framträdande på den internationella damtennisscenen.
– Jättekul att få ett wildcard. Det är ju verkligen min hemmaplan på riktigt – jag är uppvuxen i Ystad och har spelat här sedan jag var liten. Det blir jättekul att testa på den här nivån och se vad jag kan göra av den möjligheten, säger Orswall.

Johanna Larsson (bilden), förbundskapten för svenska damlandslaget, är på plats under dagarna i Ystad.
– Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Ystad och deras fantastiska anläggning. Man pratar om att Båstad är ett naturligt stopp under sommaren för att spela tennis, men för mig har Ystad också blivit det. Det är som att komma till en härlig sommarstadsmiljö. Det gläder mig mycket att klubben brinner för damtennisen och arrangerar dessa tävlingar, nationellt och internationellt, år efter år. De ska ha all eloge.

Vilka förväntningar har du på hemmaspelarna?
– Jag har alltid höga förväntningar på våra svenska tjejer. De har en hög högstanivå och jag ser inte varför de inte ska kunna vara med i slutomgångarna om de få träff under den här veckan och har lite marginaler med sig. Som jag brukar säga till dem: motståndarna ska spela väldigt bra för att slå er.

Förra året nådde Kajsa Rinaldo Persson och Caijsa Hennemann (KLTK) andra omgången i singel och Fanny Östlund (USIF) var ytterst nära att vinna dubbeltiteln men föll i finalen tillsammans med Jenny Duerst, Schweiz i avgörande matchtiebreak (9-11).