Elias Ymer är tillbaka efter skadan i högerarmen. Den satte bland annat stopp för spel i Davis Cup. Efter resorna till Belgien där han fått hjälp med armen har han nu kört rehabilitering och så sakteliga har han stegrat tennisträningen.
Nu är han redo för hemmatävlingen där han åter fått ett wild card. De två övriga gick till Grigor Dimitrov och lillebror Mikael Ymer.
– Det är alltid stort att få spela på hemmaplan. Stockholm Open har alltid en speciell plats i mitt hjärta. Jag tackar Simon Aspelin (Tournament Director) och gänget för förtroendet, säger Elias Ymer.

Elias och Mikael Ymer lyfter pokalen efter dubbelfinalen 2016. Foto: Bildbyrån

Vilka är dina speciella Stockholm Open-minnen?
– Wow… det finns många, men måste ändå nämna två stycken och självklart är ett när jag och min bror Mikael vann Stockholm Open i dubbel. Vi hade inte spelat sedan SM som tolvåringar, som vi vann, och vi går och vinner hela. Det är helt klart mitt absolut bästa tennisminne. Det andra minnet är matchen mot (Fabio) Fognini, kanske min bästa match någonsin. Det är en match som fortfarande svider. Det var en sådan inramning och jag har aldrig varit med om något mer spännande i mitt liv.

Redan som 16-åring 2012 spelade han sin första kvalmatch till Stockholm Open, men föll mot då 208-rankade Yannick Martens från Belgien. Året därpå gick han till andra kvalrundan där han förlorade mot Marius Copil från Rumänien som var rankad 137:a då.

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

2014 fick han sitt första wild card till huvudturneringen där det blev en tuff lottning och förlust i första omgången mot 34:an i världen, Jeremy Chardy från Frankrike. 2015 kom han inte till spel, men 2016 fick han en match mot Tobias Kamke (#132).
2017 kom matchen som Elias placerar som något av det största i karriären. Efter segern mot Leonardo Mayer, Österrike, som var 53:a på ATP-rankingen, ställdes han mot världsstjärnan Fabio Fognini (#27 på ATP). Elias höll på att ställa till med en sensation då han vann första set med 6-4. Han föll med 3-6 i andra och tredje set utvecklade sig till ett drama där italienaren vann 9-7 i tiebreak.
Ifjol svarade han åter för en bra insats inför hemmapubliken när han slog Maximilian Marterer från Tyskland med 4-6, 7-5, 7-5. Han stod upp bra i matchen efter mot 18-rankade Jack Sock: 5-7, 6-3, 3-6.

23-årige Elias är idag rankad 122:a i världen. Efter skadan och rehabiliteringen är det inte lätt att veta exakt var han står tennismässigt. Senaste tävlingen han spelade är faktiskt US-Open, där han föll i första kvalmatchen mot Tallon Griekspoor (#194).
– Jag har tränat i tre veckor nu och började spela poäng för två veckor sedan. Fysen har jag kört på med så gott jag kunnat varje dag.

På lördagen lottades huvudtävlingen och Elias Ymer får möta en kvalspelare. Mikael Ymer ställs mot portugisen Joao Sousa. Bröderna Ymer spelar även dubbeln där de får möta Robert Lindstedt som i Stockholm spelar tillsammans med en ny partner, Radu Albot från Moldavien.

Joachim ”Pim-Pim” Johansson och Lucas Renard tog sig vidare via förkval till kvalturneringen. Tyvärr tvingas ”Pim-Pim” dra sig ur då läkarundersökning visat på ett skadeläge som var värre än befarat (bl a lår och hälsena). Lucas Renard, Simon Yitbarek och Markus Eriksson är med i kvalet.

På söndagen drar kvalturneringen i gång och på måndagen huvudtävlingen.

Info om lottningen här!

Edit. Se inslaget från söndagens presskonferens här: