Mathias Ångström Duarte var linjedomare på Roland Garros tillsammans med den andra svenska linjedomaren Arman Alijagic och huvuddomaren Louise Azémar Engzell. tennis.se träffade Mathias under Båstad Corem och ITF-veckan för att prata om intrycken från Grand Slam-tävlingen.
– Det var fantastiskt! Det var andra gången jag var där som linjedomare och jag var inne på de stora banorna med de stora spelarna och mycket publik. Jag är mycket nöjd.

Vad är skillnaden mot dina ordinarie uppdrag på till exempel ITF-touren?
– Det är något helt annat med allt runtomkring med publik kring banorna, spelarna… ITF-touren är också rolig men det här var något extra. Vi går i våra fina kläder och det känns verkligen som vi representerar tävlingen. Vi gör vårt bästa och laddar upp precis som spelarna, sover ordentligt och förbereder oss inför match och vilar mellan matcherna och sen är det dags för nästa dag igen.

Är det därför du valde att bli domare – för att få vara på de stora tävlingarna?
– Jag trivs lika bra på den här juniortävlingen i Båstad men de stora uppdragen är något extra. Det är det man drömmer om när man kämpar långa dagar på ITF-touren. Gör jag det bra så kommer jag till de större banorna. 

Arman Alijagic, Louise Azémar Engzell och Mathias Ångström Duarte. Foto: Privat

Hur går det till att komma till en Grand Slam-tävling?
– Man söker dit själv och skickar en lista med vad jag gjort tidigare. Jag känner många personer i organisationen och de vet vem jag är. Det blir lättare då.

Även om linjedomarna är ett hotat släkte med tanke på Hawkeye och andra system i tennisvärlden så kan Mathias varmt rekommendera den som är intresserad att söka sig till en domarutbildning.
– Det kan jag rekommendera och så länge behovet finns så tycker jag att man ska satsa på det.