Fem svenska spelare är framme i kvalfinal i ITF $25 000 i Båstad. Louise Brunskog (Munka-Ljungby TK) var förstaseedad i kvalet och klar för kvalfinal sedan tidigare.
Tre svenskmöten stod på programmet. Tilda Hessleryd vann mot Julia Keranovic (Upsala TK) 0-6, 6-2, 10-7.
– Det känns jättebra även om jag använde fel taktik i början med tanke på vinden. Att få chansen i kvalet betyder mycket för mig. Jag vill kvala in och att vinna är alltid målet, säger Tilda.

Isabella Svahn (KLTK) slog Nellie Taraba Wallberg (GLTK) 6-4, 6-3 och Louise Wikander vann mot klubbkompisen i Helsingborgs TK, Linea Bajraliu 6-4, 6-3.
Den femte svenskan att ta sig vidare var Agnes Mitteregger (Salk) som vann mot danskan Divine Dasam Nweke 5-7, 6-4, 10-8.
– Det var inte min bästa match, men det är ändå skönt att ta sig igenom även när man inte spelar så bra. Jag har inte spelat så mycket matcher så jag fokuserar mest på att göra mitt bästa. Resultaten kommer faktiskt i andra hand just nu, säger Agnes Mitteregger.

Caijsa Hennemann (Helsingborgs TK), Fanny Östlund (USIF) och Julita Saner (Upsala TK) går in i huvudlottningen på sin ranking. Fyra spelare fick wild card; Kajsa Rinaldo Persson (Ystads TK), Vanessa Ersöz (GLTK), Ida Johansson (MIK Tennis) och June Björk (Trollbäckens TK).
– Jag har spelat i Båstad sedan jag var liten och det känns som att man har ett minne från en match på varje bana. Det är jättekul att gå runt och kolla heja på de yngre spelarna. Jag är riktigt laddad för tävlingen, säger Caijsa.

June Björk och Ida Johansson sparrade på måndagen och ser fram emot deras första matcher på den här nivån.
– Jag ser möjligheten att utveckla spelet och samtidigt se hur proffsen spelar, säger June Björk.
– Jättekul att få chansen att gå in direkt, så jag tackar för mitt wild card. Det ska bli jättekul att spela huvudtävlingen, för det är en ny erfarenhet för mig, säger Ida.