Tredje gången gillt blev det för Karl Friberg när han på söndagen fick vinna en titel i 25 000-dollarstävlingen i Trnava i Slovakien. Finalen mot hemmaspelaren Lukas Pokorny slutade 6-4, 6-4 till Karl Friberg.
– Jag har lyckats vara framme i final två gånger tidigare i 25k-tävlingar, så att ta det hela vägen den här gången är så klart speciellt.

Det kunde faktiskt ha blivit ett svenskmöte i finalen. Jonathan Mridha (Salk) – som kvalade sig in och sedan vann mot andraseedade Leo Borg (Djursholms TK) med 6-1, 3-6, 6-1 i andra omgången – tvingades dock ge upp i semifinalen. Det innebar också att Mridha och Friberg tvingades lämna walk over i dubbelfinalen.

Karl Friberg inledde singelturneringen med två tresetare, därefter blev det vinster i två set.
– Veckan var bra, men jag var nära att förlora redan de två första matcherna. När jag lyckades ta mig genom det så började jag spela bättre och bättre. I finalen var det delvis lite nerver, men jag tyckte jag höll ihop det bra, säger Friberg.

24-åringen från Solna TK är just nu rankad 440 i världen. Till vardags håller han till på träningsbanorna på Good to Great (GTG) i Danderyd. Den här veckan arrangeras som bekant en ATP Challenger-tävling där och det är inte konstigt att Karl Friberg längtat lite efter just den här tävlingen.
– Jag tycker så klart att det är grymt med en hemmatävling. Det är alltid speciellt och roligt att få spela hemma. Jag tycker GTG ska ha stort cred som arrangerar både futuretävling och en challenger, säger Friberg och fortsätter.
– Jag har spelat en hel del challengers i år, men det har framförallt varit kval då. Jag har vunnit matcher i huvudtävlingen tidigare, men jag skulle ändå inte säga att jag har jättemycket erfarenhet av den nivån.

65-rankade australiern Thanasi Kokkinakis och 99-rankade fransmannen Arthur Rinderknech är toppseedade. Även förre världssjuan David Goffin från Belgien, som nu är 104:a på ATP-rankingen, återfinns i startfältet. Förutom Karl Friberg får även Leo Borg och Max Dahlin (Påvelunds TBK) chansen i huvudlottningen. De tre svenskar som fick chansen i kvalet – Sebastian Eriksson (KLTK), Henrik Bladelius (Påvelunds TBK) och Ludvig Hede (GLTK) – åkte tyvärr ut på söndagen.
– Det är ett tufft startfält i huvudtävlingen med många bra spelare, men jag tycker att mitt spel känns bra. Jag har bra självförtroende efter förra veckan, så jag hoppas att kunna göra bra ifrån mig, säger Karl Friberg.