Första kvaldagen är färdigspelad i de båda ITF-tävlingarna ($25 000) i Värnamo och Båstad. I Värnamo tog åtta svenskar sig vidare till tisdagen då det väntar bland annat tre helsvenska kvalfinaler samtidigt som första omgången startar. I Båstad  är fem svenskor klara för kvalfinalerna där två svenskmöten väntar.
Nellie Taraba Wallberg (wc), Fanny Östlund (wc), Kajsa Rinaldo Persson, Jacqueline Cabaj Awad, Bella Bergkvist Larsson (wc) och Tiana Tian Deng (wc) är klara för huvudlottningen i Båstad.
– Det är riktigt kul att se de svenska tjejerna i farten. Det är bra för mig att vara här och få en blick var de befinner sig i tennisen. Att ha de här svenska tävlingarna på hemmaplan är en otrolig möjlighet för tjejerna. Det är ett tillfälle man ska ta tillvara på, säger Billie Jean King Cup-kapten Johanna Larsson efter första kvaldagen.
– Vi har två spelare från BJKC-laget, så det blir kul att se vad de kan göra. Vi har några juniorer och så rutinerade Fanny Östlund som gick långt förra veckan i Varberg. Det vore roligt om någon är med i semifinal och framåt, säger Larsson.

I Värnamo är Dragos Madaras förstaseedad. I huvudlottningen finns också Kevin Edengren (wc), Simon Freund, Oskar Jansson (wc), Karl Friberg, Max Dahlin (wc), Jonathan Mridha, Leo Borg (wc) och Lucas Renard – som kommer få sällskap av ytterligare svenskar från kvalet.
– Det är en klassisk future med många bra spelare där vi har Dragos och Crawford från USA på topp 300. Det var ett tag sedan jag såg Dragos spela. Han har vunnit många matcher och tävlingar och tagit sig till runt 250 på rankingen. Det är kul om han fortsätter spela bra under året och kan ta sig in i Grand Slam-kvalen, vilket är nästa steg för honom. Jag hoppas att han kan ta nästa steg när han fått ner rankingen lite, säger Davis Cup-tränare Thomas Enqvist som tar chansen att se alla svenskar i Värnamo den här veckan.
– Jag tittar dels på de som är lite aktuella för Davis Cup så klart, med Dragos Madaras, Karl Friberg, Leo Borg med flera. Det är viktigt att hålla kontakten med spelarna. Jag har träffat Mikael och Elias Ymer för ett tag sedan. Här i Värnamo har jag också möjligheten att se de yngre som jag hade i Frankrike nu, Max (Dahlin), Kevin (Edengren) och Sebastian (Eriksson). Albert Saar var också med då. Det blir intressant att se dem på proffstouren och inte bara som juniorer, säger Thomas Enqvist och avslutar:
– Det är bra att få ett grepp hur det ser ut underifrån, bakom de som är mest aktuella för Davis Cup. Att se den unga generationen. Sebastian Eriksson gjorde för övrigt en jättebra match i kvalet i dag och spelar kvalfinal i morgon.