Indien på hemmaplan i september – det blir nästa utmaning för Sverige i tennisens lag-VM. Segraren kvalificerar sig för nästa års Davis Cup Qualifiers.

Efter förra veckans förlust mot Brasilien i Helsingborg ska Sverige försöka återta sin plats i Davis Cup Qualifiers. Landskampen mot Indien, 36 på nationsrankingen, spelas i september.
– Indien är ett ganska starkt motstånd. Jag har sett deras singeletta Sumit Nagal spela, det är en väldigt bra spelare rankad runt 120 i världen. Han kvalade in och slog Alexander Bublik i Australian Open. Efter honom är det ett hopp ner till tvåan och trean. Man får räkna med att de kommer ha ett starkt dubbelpar. De har världsettan Rohan Bopanna och ytterligare tre spelare på topp 100. Bopanna har en lång karriär bakom sig och det är imponerande att han som 43-åring kan vara världsetta (världens äldsta världsetta någonsin, reds. anm.). Han har varit en etablerad toppspelare de senaste tio åren. Han började på touren 2002 så vi har varit på touren många år tillsammans, säger Davis Cup-kapten Simon Aspelin.

Sverige laddar om efter förlusten mot Brasilien. Nästa uppgift: Indien hemma. Foto: Linda Carlsson

Den svenske DC-kaptenen har precis hämtat sig efter senaste matchen mot Brasilien i Helsingborg innan det var dags för lottning på torsdagen. Att det blev hemmaplan igen är en stor fördel, menar han.
– För det första tycker jag att det är bra att lottningen kommer så snabbt. Jag var besviken på lördagen men nu får man en ny match, ett nytt lag och så får man börja ladda för den även om det är tidigt ännu, säger han och fortsätter:
– Jag tycker att det är väldigt roligt och bra för svensk tennis att det blir ytterligare ett stort tennisevent på elitnivå. Fler människor har möjlighet att komma och titta. I Helsingborg var det bra med publik och jag hoppas på likadant den här gången. Det känns som att svenskarna får lite närmare kontakt med det svenska laget och det blir lite större uppmärksamhet massmedialt när vi har hemmaplan. Det är roligt att spela borta också, men för laget är det roligare att få visa upp sig och förhoppningsvis leverera bra resultat inför hemmapubliken.

Att matchen har stor betydelse råder det ingen tvekan om.
– Absolut är det så. Det är en jätteviktig match och det är solklart att vi vill tillbaka till Qualifiers-läget som vi precis var i. 

Senast Sverige mötte Indien var 2005 i den indiska huvudstaden New Delhi. Då var Simon Aspelin en av spelarna i det svenska laget som vann med 3-1.
– Jag minns att jag och Jonas Björkman mötte Mahesh Bhupathi och Leander Paes. Det var ett av världens bästa dubbelpar vid den tiden. De vann matchen på gräset som ofta var Indiens favoritunderlag. Det var en tuff match för oss, vi förlorade i fyra set minns jag. Vi vann lagmatchen tack vare Thomas Johanssons och Jonas Björkmans vinster i singlarna. Thomas och Jonas var starka på snabbt underlag. 

Speldatum (13-14 september alt. 14-15 september) och spelplats meddelas så snart de är fastställda.

Lottning World Group 1 

Serbien–Grekland
Kroatien–Litauen
Sverige–Indien
Kazakstan–Danmark
Polen–Sydkorea
Schweiz–Peru
Egypten–Ungern
Norge–Portugal
Österrike–Turkiet
Taiwan–Bosnien och Hercegovina
Israel–Ukraina
Japan–Colombia