När 38-årige gruskungen Rafael Nadal via sina egna kanaler meddelade att han tänker spela i Båstads ATP250-tävling fick Arena Båstad-bossen Christer Hult (Managing Director) lägga allt åt sidan.
Efter att även tävlingen publicerat nyheten i sina egna kanaler på torsdagseftermiddagen gick drevet igång.
– Det finns inget jämförbart med det som hände i går när vi gick ut med nyheten. Vi fick ett jättestort genomslag när vi gick ut med att Jannik Sinner ska spela. När vi tryckte på knappen klockan 14 i går så var vi beredda på ett stort genomslag i media, men kanske inte så stort. Min telefon gick varm hela vägen fram till 20-21-tiden på kvällen, berättar Christer Hult för tennis.se.

Parallellt med alla intervjuer med media per telefon fylldes sms-korgen.
– Nyheten fick ett stort gensvar runt om i tennisvärlden. Jag hade meddelande från tenniskollegor i bland annat Italien, Spanien, USA… En stor anledning var att Nadal själv gick ut med ett uttalande först där han deklarerade att inte skulle spela Wimbledon eftersom han vill spela ett sista OS som går på grus. Hans kropp tillåter inte att byta underlag och han vill därför fokusera på gruset. I pressmeddelandet sa han också att han ska spela i Båstad. Man kan ju lite skämtsamt säga att han väljer bort Wimbledon för Båstad men det handlar ju också om underlaget, säger Hult och tillägger:
– Han kommer inte till Båstad bara för att värma upp inför OS. Han vill verkligen spela här. Han har med sig hela teamet att liknas vid när han åker på en Grand Slam-tävling. Det är totalt nio personer med familj, coach, kommunikationsansvarig, fysio och manager. Det är ett gott bevis på att han tar det på högsta allvar. 

11 juli 2003. Robin Söderling och Rafael Nadal vid stranden i Båstad. Foto: Bildbyrån

För 13 år sedan lockade tävlingen i Båstad tre topp 10-spelare; Tomas Berdych, David Ferrer och Robin Söderling. Till årets tävling kommer också tre topp 10-spelare; Världsettan Jannik Sinner, Andrey Rublev (sexa) och Casper Ruud (sjua). Att en världsetta kommer till Båstad har dock inte hänt sedan 1979 då Björn Borg kom hit och vann tävlingen.

13 juli 2013. Serena Williams anländer till Båstad. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

När Serena Williams dök upp i Båstad första gången, för spel i dåvarande WTA250-tävlingen 2013, var det under stor uppståndelse som närmast liknade ett kungabesök med röda mattan. Något liknande kanske händer nu även om Rafa Nadal lär dyka upp några dagar före tävlingen.
– Man ska inte gå händelserna i förväg, men när Serena kom så var hon den klart lysande stjärnan och hade precis gjort bra resultat i Wimbledon. Det kommer bli superstort när Nadal kommer, men han är här några dagar tidigare så jag vet inte om det blir samma uppslutning just vid ankomsten.

Rafa Nadal har 92 ATP-titlar och har varit världsetta i under 209 veckor. Rafael Nadal spelade som ung lovande spelare i Båstad 2003-2005 där han vann titeln 2005.
Med skadeproblematiken de senaste åren är han idag 264:a på ATP-rankingen. Därför krävdes ett wild card till Båstad och som oseedad spelar han första omgången antingen på måndagen eller tisdagen. 

5 juli 2005. Rafael Nadal tar hand om bollen framför Simon Aspelin i beachfotbollen i Båstad. Foto: Arne Forsell / Bildbyrån

Effekten på biljettförsäljningen efter nyheten om Jannik Sinners medverkan var enorm. Redan var det slutsålt fredag till söndag men efter nyheten såldes även biljetterna till torsdagen slut. När Nadal-nyheten släpptes igår fick försäljningen ytterligare en rejäl skjuts med runt 8 000 sålda biljetter på bara två timmar.
– Biljetterna till tisdag och onsdag är snart slut och det är drag även till Sunset Tennis på onsdagkvällen. Folk har börjat gardera upp sig då vi inte vet när Nadal eller toppspelarna spelar första matchen. Vi kommer ha en biljettsituation som vi överhuvudtaget aldrig varit med om så här innan tävlingen. ”Slutsålt-skylten” kommer vara uppe under större delen av veckan.

Onsdagkvällen den 17 juli arrangeras Sunset Tennis med en toppmatch på centercourten. Kvällsmatchen kommer ha ett eget biljettinsläpp och de som köpt biljett till dagsmatcherna måste köpa ny biljett till kvällen.
– Vi vet ju inte vilka som kommer spela på kvällen, men det blir en attraktiv match med festlig inramning. Ambitionen är att vi ska ha en fantastisk sommarkväll med trevliga tillställningar runt omkring.

Spelträdet för herrveckan lottas på lördagen under damveckan och först därefter bestäms spelordningen – och först då vet vi om Rafa Nadal spelar måndag eller tisdag.
När det gäller övriga wild cards till herrtävlingen så står det i dagsläget mellan en handfull svenska spelare.
– Man kan säga att det står mellan Leo Borg (Djursholms TK) och Elias Ymer (SALK). Samtidigt ska vi tänka nytt och fräsch och vi har nya killar som vi ta sig in som Ludvig Hede (GLTK) och William Rejchtman Vinciguerra (Fair Play TK). De som inte får wild cards till huvudlottningen kommer få det till kvalet.

Rebecca Peterson och Mirjam Björklund är klara för WTA-tävlingen i Båstad.

De två tennisveckorna inleds med damernas WTA125-tävling. Under torsdagen offentliggjordes att de svenska toppspelarna, SALK-duon Mirjam Björklund och Rebecca Peterson, får wild cards till huvudlottningen.
– Sofia Arvidsson (Tournament Director för WTA-tävlingen) har pratat med Johanna Larsson (förbundskapten) och både Rebecca och Mirjam känner sig redo att spela. De har varit skadedrabbade men det känns som att de är på banan igen och ser fram emot att spela i Båstad. När det gäller övriga wild cards så ligger Kajsa Rinaldo Persson (Fair Play TK) och Caijsa Hennemann (KLTK) bra till. Vi har även de unga spelarna som Lea Nilsson (SALK) och Nellie Taraba Wallberg (Påvelunds TBK) men för dem blir det en speciell situation. Skulle de komma in i juniortävlingen i Wimbledon som spelas andra veckan under Grand Slam-tävlingen, så missar de Båstad.

Förra året fick till exempel Nellie Taraba Wallberg ett wild card till huvudlottningen. Hon tog sig vidare till andra omgången efter vinsten mot Caijsa Hennemann.
– Det är alltid kul att erbjuda de unga spelarna en möjlighet att spela på en större arena. Vi har några vi kan välja mellan och Johanna Larsson är ett bra stöd i dialogen om vilka som är mest lämpliga med tanke på resultat och form.