16-åriga Nellie Taraba Wallberg från Särö LTK – senare GLTK och nu Påvelunds TBK – fick ett wild card till Nordea Opens WTA125-tävling. På tisdagen var det dags för den stora debuten på den klassiska centercourten i Båstad. Möte med Caijsa Hennemann (KLTK) väntade – en spelare som hon känner väl.
– Jag har mött henne två gånger tidigare och förlorat båda gångerna. Jag tänkte bara att det skulle bli jättekul att möta henne, men det var förstås jättenervös. Min plan i matchen var att försöka styra spelet och ta bollen tidigt och stressa henne mycket – och serva bra! Jag spelade väldigt aggressivt vilket jag alltid försöker göra och jag servande jättebra, säger en överlycklig Nellie efter matchen.

 

Caijsa Hennemann vann första set med med 6-3 och såg ut att hålla för favoritskapet. Efter första set gjorde Nellie ett toalettbesök vilket skulle visa sig lyckosamt…
– Jag började matchen nervöst och det kom bollar lite överallt. Under pausen mellan första och andra set samlade jag mig och tänkte att jag skulle ut och njuta och jag gick ut och njöt i två set. Jag är jätteglad och tacksam över detta.

Nellie vann andra set med 6-4 och tredje med 6-3.
– Det är så stort! Det är första gången jag spelar här. Jag har tittat på tävlingen nästan varje år så det är jättekul att spela här… och vinna! Det är min favorittävling, säger Nellie Taraba Wallberg som nu ställs mot 94-rankade Olga Danilovic från Serbien.

Lisa Zaar (Enskede LTK) hade också fått ett wild card och fick tufft motstånd i dagens första match på centercourten mot Yulia Putintseva (Kazakstan). Det blev förlust med 3-6, 4-6 men Zaar kämpade tappert.

Samtidigt på bana 1 föll Kajsa Rinaldo Persson (Ystad TK) mot Irina Khromacheva 3-6, 6-2, 0-6.

Den andra matchen på centercourten var svenskmötet mellan Mirjam Björklund (Salk) och Jacqueline Cabaj Awad (Fair Play TK) där Mirjam höll för favorittrycket och vann med 6-1, 6-4.
– Det var absolut inte enkelt, det var en tuff match vilket visade sig i slutet. Jag är bara glad att jag fick med mig vinsten och får en ny chans på centercourten i morgon. Det är alltid speciellt att möta en svenska för det blir inte samma stöd från publiken. De vill att båda ska vinna, säger Mirjam som nu möter förstaseedade, 55-rankade amerikanskan Emma Navarro i andra omgången.
– Det kommer bli en tuff match men det är sådana matcher jag vill ha, så jag är taggad.

Rebecca Peterson (Salk) slog regerande Båstadmästaren Su Jeong Jang från Sydkorea med 7-6(2), 6-4.
– Jag spelade bättre och bättre och är faktiskt nöjd med matchen. Jag krampade i benen och det påverkade serven, säger Rebecca som spelar WTA-tävlingen i Båstad för tionde gången…
– Det känns rätt sjukt, jag börjar väl bli gammal. Förhoppningsvis kan det bli fler tävlingar i Sverige. Jag hoppas att många unga kommer och stöttar och förhoppningsvis är de den kommande generationens tennisspelare, säger Rebecca.

Onsdagen innehåller tre svenskmatcher på centercourten med Mirjam Björklund, Rebecca Peterson och så Nellie Taraba Wallberg som får uppleva ännu en match i favorittävlingen.
Publiken på bana 1 kan också se fram emot Jacqueline Cabaj Awad och Lisa Zaar i kvartsfinal i dubbel.