Kungens Kanna & Drottningens Pris är över för den här gången och när den stora tävlingen – som lockar världseliten bland 14-åringar-  summeras, så är det med svenska glädjeämnen.

Victor Rydén, Södertälje PTK, blev på lördagen dubbelmästare tillsammans med spanjoren Valentin Gonzalez-Galino. I finalen blev det vinst mot Yannick Alexandescou, Rumänien och Dmytro Vterkovskyi, Ukraina 3-6, 6-0, 10-8.
– Dubbelfinalen var ganska nervig från start. Vi startade inte på topp i första set och förlorade det 3-6. Sen höjde vi oss rejält i andra och vann det 6-0 och sen lyckades vi stänga matchen i supertiebreak med 10-8, berättar Victor Rydén och fortsätter:
– Titeln betyder väldigt mycket för mig, speciellt för att den är på hemmaplan men även för att det är en super category.

Tiana Tian Deng, Salk, tog sig till semifinal i flicksingeln efter imponerande spel hela veckan. I semifinalen blev det tyvärr förlust mot Anna Pushkareva med 5-7, 1-6.
– Spelformen var inte på topp i semifinalen. Jag hade olika känslor, glada och ledsna. Inte min dag kände jag, för jag kunde inte göra så mycket med mitt spel, säger Tiana Tian Deng som summerar veckan så här:
– Före denna turnering startade var mitt mål att faktiskt kunna nå semifinal och därefter förhoppningsvis final. Men jag tappade fokuset i semifinalen, för jag kände mig stressad så jag tappade allt och är inte inte så nöjd med den matchen. Jag kan säga att jag är rätt glad över min insats för alla tuffa matcher under veckan, och tacksam för alla som organiserat tävlingen.

Kuriosa i sammanhanget:
Carl Söderlund är den senaste svenske spelare som vunnit Kungens Kanna. Det var 2011. Året efter, 2012, var Mikael Ymer i final. I dubbel vann Carl Söderlund / Jesper Åkerlund 2011 och senast en svensk var i dubbelfinal var Michael Minasyan 2017. 
Senast en svenska var i final i Drottningens Pris var Sofia Ferding 2011. Rebecca Peterson nådde final för Flickor 16 2011.


Foto: Lars Hoffman

Finaler:
FS Giulia Safina Popa, Rumänien – Anna Pushkareva 6-2, 2-6, 6-2
FD Veronika Sekerkova, Tjeckien/Luna Vujovic, Serbien – Giulia Safina Popa, Rumänien/Anna Pushkareva 6-3, 6-1
PS Salvador Monteiro, Portugal – Moise Kouame, Frankrike 6-2, 6-4
PD Victor Rydén, Södertälje PTK/Valentin Gonzalez-Galino, Spanien – Yannick Alexandescou, Rumänien/Dmytro Vterkovskyi, Ukraina 3-6, 6-0, 10-8.