Nellie Taraba Wallberg. Foto: Torbjörn Dencker

Tre svenskor är klara för kvartsfinal i singel i pågående ITF-tävlingen i Varberg. Det är tredjeseedade Fanny Östlund (USIF) och så Tilda Hessleryd (Helsingborgs TK) och Nellie Taraba Wallberg (Påvelunds TBK), som båda fått wild card till tävlingen.

Nellie Taraba Wallberg har bara haft svenskmöten så här långt. Först vann Nellie (som bytt klubbadress från GLTK till Påvelunds TBK) mot Isabella Svahn (KLTK) 7-6(4), 6-4 och därefter Julia Lövqvist (Upsala TK) med 7-6(4), 6-3.
tennis.se bad Billie Jean King-kapten Johanna Larsson, som är på plats i Varberg under veckan, tycka till om svenskornas insatser.
– Jag tycker att Nellie har gjort det bra än så länge. Hon hade en ganska tuff första omgång mot Isabella som är en akademikompis i samma ålder. Man märkte att det var tajt och inte en vanlig tennismatch, för det var en match i matchen samtidigt. Nellie löste situationerna bra och vann matchen. I dag hade hon en helt annan motståndare där spelet var tufft från baslinjen. Julia (Lövqvist) har en väldigt fin forehand och hon visade att hon kan gå in och styra spelet. Nellie fastnade lite i klorna, men trasslade sig ur och gjorde två bra set. Starkt att vinna, säger Johanna Larsson.

Fanny Östlund.

I kvarten väntar ännu ett svenskmöte för Nellie Taraba Wallberg – mot rutinerade Fanny Östlund!
– Det blir en helt annorlunda match för Nellie. Om Julia var väldigt stark från baslinjen och slår på hårt med högt tempo, så är Fanny en svårare motståndare kanske då hon kan variera spelet på ett annat sätt. Det blir en bra utmaning för Nellie, säger Johanna och tillägger:
– Det är roligt att de yngre spelarna får utmana. Nu är både Nellie och Tilda i kvarten och det är lite vad de här tävlingen är till för, att släppa fram den yngre generationen också.

Tilda Hessleryd. Foto: Torbjörn Dencker

Precis som Nellie Taraba Wallberg har Tilda Hessleryd vunnit sina matcher i två set. Tilda ställs mot ukrainskan Oleksandra Oliynykova i den första matchen när kvartsfinalspelet i Varberg drar igång klockan 10.15 på fredagen.
– Jag tycker Tilda gjort en ganska stabil insats så här långt, men har faktiskt inte behövt spela sin allra bästa tennis ännu. Hon har överlevt två matcher med rejäla dippar i matcherna. Hon har definitivt mer att ge, sen får man se hur långt det räcker. Nästa motståndare är en helt annan utmaning, en spelare som slår på och är säker i spelet. Det krävs att Tilda inte har samma dippar, hon behöver vara mer jämn i spelet.


Tilde Jagare (Fair Play TK) och June Björk (Trollbäckens TK) – som båda tog sig in via kvalet – hade chansen att nå kvarten, men båda föll i andra omgången på torsdagen.
Tyvärr är inga svenskor kvar i dubbelturneringen.
Frågan är om Johanna Larsson är nöjd med utfallet i Varberg?
– Om det är godkänt med tre svenskor i kvarten? Jag vet inte. Ibland beror det på lottningen och svenskor som slår ut varandra. Jag hade hoppats att någon mer hade gått vidare. Tilde Jagare hade en tuff tresetare som hade kunnat sluta annorlunda. Nu är de tre stycken, så det får vi vara nöjda med. Före veckan hade jag definitivt hoppats på fler. När det gäller dubbeln så kändes det som att det gick snabbt. Det är klart att man hade hoppats på någon svenska i semifinal i dubbel.