På måndagen startar WTA125-tävlingen i Båstad. De svenska spelarna har laddat i några dagar och fått bra sparring där kapten Mattias Arvidsson assisterat på centercourten och bana 1 under dagarna.

 

Sverigeettan Rebecca Peterson landade i Båstad på fredagskvällen och spelar sin första match, mot 179-rankade amerikanskan Grace Min på tisdagen.
Det blir svensktätt på gruset på måndagen. Dagen startar med ett svenskmöte på centercourten klockan 11. Caijsa Hennemann, Helsingborgs TK möter Vanessa Ersöz, GLTK. Vanessa fick ett sent wild card sedan Mirjam Björklund kom in på sin ranking.
– Att få komma tillbaka till Båstad och spela för publik igen ska bli så roligt. Jag spelade ju här 2019 och jag njöt varje sekund. Det är den största matchen hittills i mitt liv. Jag var nervös för jag hade aldrig spelat en så stor match. Nu vet jag hur det funkar, allt runt omkring så nu är jag ännu mer redo, säger Caijsa Hennemann.

 

Publiken på centercourten får uppleva ännu ett svenskt wild card i den andra matchen. 21-åriga Lisa Zaar, KLTK, ställs mot 120-rankade Claire Liu från USA.
– Det här är en otroligt bra möjlighet och upplevelse att spela i Båstad. Jag blev lite chockad när jag fick mitt wild card. Jag brukar inte svara på okända nummer, men något sa att jag skulle svara ändå. Jag är glad att jag svarade, säger Lisa Zaar som under övriga året går på college i USA.
– Jag känner stöttningen av alla de svenska spelarna och att vi gör det lite tillsammans. Det betyder så mycket. Tennis är en ganska ensam sport så man får passa på när man nu får stöd av tjejerna vid sin sida, att utnyttja det och njuta av det för det är inte alla gånger man har det på tävlingar.

 

Den fjärde matchen på centercourten är en dubbelmatch med tre svenskor inblandade. Mirjam Björklund spelar tillsammans med Leonie Kung från Schweiz möter svenska dubbelparet Vanessa Ersöz och Fanny Östlund.
Både Mirjam Björklund, SALK och Fanny Östlund, USIF, spelar sina första singelmatcher på tisdagen.
Mirjam har spelat i Båstad både 2017 och 2019.
– Jag är otroligt glad att jag kom in av egen kraft detta året så en till svenska får chansen att spela, otroligt roligt när vi är ännu fler som får chansen. Det känns mer som att vi har övertag än att vi är underdogs, säger Mirjam Björklund, som för närvarande är 337:a på WTA-rankingen. 

 

Mirjam möter 111-rankade Aliona Bolsova från Spanien, som hon tränade med på bana 1 på lördagen.
Fanny Östlund spelar också sin första match i singelturneringen på tisdagen. Hon möter andraseedade och 93-rankade Anna Kalinskaya från Ryssland.
– Jag har spelat bättre och bättre för varje tävling. Jag har väldigt höga förväntningar, för jag vill vinna varje gång jag går ut på banan. Att vi har den här tävlingen i Sverige är superkul för det ger så många svenska spelare chansen som vi inte fått annars, säger Fanny Östlund.

Sverigeettan i dubbel – Cornelia Lister – kommer, precis som Rebecca Peterson, direkt från Wimbledon till Båstad. Cornelia spelar tillsammans med Erin Routlliffe från Nya Zealand. De är andraseedade i tävingen och möter i första omgången Olga Govortsova, Belarus och Natalia Vikhlyantseva, Ryssland. Seger kan innebära möte med Caijsa Hennemann och Lisa Zaar om svenskparet vinner sin match. 

Till Nordea Opens hemsida