Sveriges herrlandslag är en match ifrån en plats i Davis Cup Finals dit laget kvalificerat sig de tre senaste åren. För att nå höstens slutspel måste Sverige besegra Brasilien i Davis Cup Qualifiers som spelas i Helsingborg 2-3 februari. Matchen blir Simon Aspelins första som ny DC-kapten.
– Det ska bli otroligt roligt. För egen del var Davis Cup-matcherna höjpunkter genom alla år som jag spelade. Oavsett resultat kommer jag ihåg veckorna som otroligt inspirerande med bra lagkänsla. Det är också det jag ser framför mig i Helsingborg. Jag hoppas att det kommer mycket publik och stöttar oss för en bra inramning.

Simon Aspelin har nominerat följande trupp till matchen mot Brasilien: Elias Ymer, Karl Friberg, Leo Borg, Filip Bergevi och André Göransson. DC-kaptenen kan göra upp till tre byten i truppen fram till en timme före lottning som sker på torsdagen i matchveckan.
– Det är ett väldigt starkt och bra lag där alla ska kunna mäta sig med spelarna på den här nivån. Det blir spännande att se hur det går för de uttagna spelarna under tiden fram till DC-matchen. De kommer vara på olika ställen i världen. Jag hoppas att de får en bra start på året och att de kommer in i veckan med bra självförtroende. När vi väl är där slipar vi på detaljerna, så får vi se vilka som spelar, säger Simon Aspelin som har Andreas Vinciguerra till hjälp under DC-veckan i Helsingborg.
– Jätteroligt att Andreas är med! Han har bra kontakter och jobbar med svensk tennis dagligen. Jag tror att vi kommer komplettera varandra väldigt bra.Vi har spelat en del DC-matcher tillsammans och har naturligt känslan med oss in i truppen; att ha roligt, ge järnet och jobba för varandra och så klart ha superfokus på att vinna. Det ska vara en härlig lagkänsla och energi.

Matchen mot Brasilien i Helsingborg inleds med två singelmatcher på fredagen. Lördagen innehåller en dubbelmatch följt av två singlar.

Segraren kvalificerar sig för höstens Davis Cup Finals där 16 nationer deltar: 12 kvalvinnare, de två finalisterna från årets turnering (Italien och Australien) samt Spanien och Storbritannien som tilldelats varsitt wildcard.

Sveriges lag – ålder, klubbtillhörighet och (singel/dubbelranking)

Elias Ymer, 27, SALK (155/1349)
Karl Friberg, 24, Solna TK (365/1049)
Leo Borg, 20, Djursholms TK (396/1467)
Filip Bergevi, 29, Fair Play TK (1500/154)
André Göransson, 29, Höllvikens TK (-/67)