Vinna trots matchbollar emot sig har varit Jacqueline Cabaj Awads melodi i Swedish Ladies.
Efter sju räddade matchbollar på två matcher står hon i dubbelfinal tillsammans med Carole Monnet, Frankrike.
– Det har funkat hittills! skrattar svenskan efter torsdagens semifinalseger.
I singelkvartsfinalerna föll Caijsa Hennemann och Fanny Östlund.

Seger trots fyra matchbollar emot sig i kvartsfinalen mot Caijsa Hennemann och Lisa Zaar (6–4, 6–7, 15–13) följdes upp med ytterligare ett rafflande avgörande i semifinalen.

Jacqueline Cabaj Awad och Carole Monnet, som gör sin första turnering ihop, vann i avgörande matchtiebreak mot toppseedade Tereza Mihalikova, Slovakien och Despina Papamichail, Grekland (6–4, 2–6, 14–12).
– Det var en tuff match och det var bra spel. Jag tycker att vi vågar när det är jämna lägen och nu gick det vägen, säger svenskan.

Som till exempel på matchbollar?
– Ja, man gör det bättre när man vågar och försöker spela sitt spel.

Cabaj Awad fick ett wildcard till singelturneringen och fick se sig besegrad i raka set i första omgången mot Tatiana Pieri, Italien.
– Det har gått emot lite några turneringar. Jag har missat lite för mycket i duellerna och inte riktigt gett mig själv chansen. Jag hoppas kunna vända den trenden. Det är kul att vi är kvar i dubbeln och att jag får lite fler matcher, säger hon.

Cabaj Awad har 19 ITF-titlar på meritlistan, nio i singel och tio i dubbel. På fredagen hoppas hon kunna säkra den första på 25 000-dollarsnivån. En seger skulle också innebära första dubbeltiteln på hemmaplan.

I dubbelfinalen väntar tredjeseedade Cristiana Ferrando, Italien och Oana Georgeta Simion, Rumänien. Matchen spelas tidigast 14.30 på fredagen.

Hennemann utslagen – efter nära 3,5 timmars spel

Torsdagens spel i Jönköping inleddes med en maratonmatch med Caijsa Hennemann i huvudrollen. Hennemann, som dagen innan tog en av karriärens tyngsta skalper, hade en chans att avgöra första set mot Cristiana Ferrando, men föll i tiebreak. Svenskan svarade med att vinna andra set med 6–4.

I skiljeset var uppförsbacken lång, men Hennemann lyckades med ännu en upphämtning när 1–5 blev till 5–5. Men det var till slut Ferrando som drog det längsta strået. Italienskan vann 7–6, 4–6, 7–5.
– Det var riktigt tungt. Det är klart det svider. Jag hade mina chanser i dag men det var väldigt små marginaler, några bollar här och där som avgjorde.
– Emellanåt spelade jag den tennis jag vill spela, jag var offensiv och servade bra. Vissa gånger kanske jag blir lite för passiv och det är kanske det som gör skillnaden i dag. Hade jag fortsatt spela offensivt hela vägen hade det nog varit jag som vann i dag, säger Hennemann.

Trots den svidande förlusten tar Caijsa Hennemann med sig många positiva saker.
– Jag spelar fler och fler poäng som jag vill jämfört med vad jag gjort tidigare, säger hon och utvecklar:
– Efter veckorna i Turkiet fick jag en klar bild av vad jag behöver utveckla, som serve och backhand. Jag har verkligen lagt ner mycket energi på det de här två veckorna. I de här sista två matcherna känner jag att det satt på plats mycket oftare. Jag är väldigt glad över att känna att jag har tagit ett steg.

Därtill att hon hade gott om bränsle i tanken trots tre timmar och 24 minuters spel.
– Jag kände att min motståndare var trött, men jag var verkligen inte det. Jag var skittaggad från första till sista boll och hade energin att hålla intensiteten uppe hela tiden, säger Hennemann, som nästa vecka tävlar i Italien följt av Nordea Open på hemmaplan.

Fanny Östlund föll i kvartsfinal

Landsmaninnan Fanny Östlund, som även hon stod för en av sina bästa segrar i andra omgången mot 286-rankat motstånd, fick också se sig besegrad i kampen om semifinalplatsen.

Ryska kvalspelaren Darya Astakhova vann i raka set: 6–3, 6–4 efter en timme och 21 minuters spel.
– Jag kom inte riktigt upp i samma nivå som i går. Jag gör ändå en rätt bra match, men det var hon som fick styra lite för mycket på de viktiga bollarna i dag, säger Östlund.

När Fanny Östlund summerar Swedish Ladies är det trots förlusten också positiva tongångar.
– Jag är såklart nöjd över kvartsfinalplatsen. Men man siktar alltid på vinst och det är alltid lika tråkigt att förlora. Både jag och Caijsa hade våra chanser att ta det i dag, säger hon.
– Jag fick med mig en riktigt bra vinst i går. Jag får komma ihåg den framöver och försöka komma upp i den nivån igen. Jag har spelat aggressivt och styrt stora delar av matcherna. Det jag behöver göra nu är att höja lägstanivån och förbättra alla delar i mitt spel, säger Östlund, som nästa vecka spelar i Turkiet.

Tre italienskor är framme i semifinal. Cristiana Ferrando möter Darya Astakhova i fredagens första semifinal, som följs av italienska derbyt mellan Lucia Bronzetti och Camilla Rosatello.