TEAM STOCKHOLM

TEAM STOCKHOLM

Team Stockholm är en elitsatsning där målet är att hålla en röd tråd i satsningen för att kunna stötta och utveckla en spelare på bästa sätt. Satsningen vänder sig till de bästa (juniorer/seniorer) i regionen och genomförs i samarbete med spelarnas hemma klubbar/tränare i regionen.

Nyckelorden för alla aktiviteter är glädje, teamwork, utbildning och utveckling.

Nedan finns mer information om Team Stockholms aktiviteter, kriterier och uttagningar. Program spikas för varje år och kan förändras från år till år.

Team Stockholm 12 år
 • Fyra utbildningsträffar.
 • Fyra matchkvällar tillsammans med Team Stockholm 13.
 • Screening och fysiska tester i samarbete med Aim X/IntoMotion.
 • Resa för kvalificerade spelare till Sverigefinalen i Elite Hotel Next Gen Cup.
 • Teamresa till utvald Tennis Europe-tävling i Sverige under hösten.

Mål: Att medverka till att sätta grunderna i det tekniska spelet, fys samt rutiner innan/under/efter, träning och match. Medverka till ökade kunskaper i det taktiska spelet.

Krav: Ambitiös spelare med bra inställning som tränar flitigt och tävlar regelbundet. Vi rekommenderar starkt 80+ i matchantal per/år där våra RM-tävlingar är obligatoriska. Bra uppförande och god samarbetsförmåga. Spelaren ska deltaga på de fyra läger/träffar som anordnas under året samt genomföra de fysiska tester som görs i samarbete med Aim X och IntoMotion. En enkel träning och tävlingsplanering ska lämnas in av spelare. Bära Team Stockholm-tröja på träffar och resor med Tennis Stockholm.

Team Stockholm ”On Tour”, 13–14 år
 • Fyra utbildningsträffar.
 • Fyra matchkvällar tillsammans med Team Stockholm 12 (endast spelare i Team 13).
 • Screening och fysiska tester i samarbete med Aim X/IntoMotion.
 • Resa för kvalificerade spelare till Sverigefinalen i Elite Hotel Next Gen Cup.
 • Teamresa till utvalda Tennis Europe-tävlingar i Sverige.
 • Teamresa till utvald ITF-tävling i Sverige under hösten (endast spelare i Team 14)

Mål: Att medverka till ökade kunskaper i det taktiska spelet, fys samt dubbelutbildning. Introducera och etablera internationellt tävlande på hemmaplan

Krav spelare: Tekniska och fysiska färdigheter. Tydliga rutiner innan/under/efter, träning och match. Bra uppförande och god samarbetsförmåga. Konkurrenskraftig i dem stora nationella tävlingarna. Vi rekommenderar starkt 80+ i matchantal per/år där våra RM-tävlingar är obligatoriska.
Deltagande på de fyra läger som anordnas under året samt genomföra de fysiska tester som görs i samarbete med Aim X och IntoMotion. En utförlig träning och tävlingsplanering ska lämnas in av spelaren. Bära Team Stockholm-tröja på träffar och resor med Tennis Stockholm.

Team Stockholm ITF, 15–18 år:
 • Erbjudande om regionsträning på onsdagar i Tumba.
 • Erbjudande om regionsläger (sport/höstlov) i Solna.
 • NIU i samarbete med Stockholms Idrottsgymnasium.
 • Resa för kvalificerade spelare till Sverigefinalen i Elite Hotel Next Gen Cup (15 år).
 • Team resa till utvalda ITF-tävlingar i Sverige

Mål: Att medverka till ökade kunskaper i det offensiva spelet, matchspel samt tillgå med mentala verktyg. Introducera och etablera sig på ITF nivå.

Krav spelare: Tekniska och taktiska färdigheter. God fysisk status med vilja att utveckla och förbättra. Bra uppförande och god samarbetsförmåga. Konkurrenskraftig i dem stora nationella tävlingarna. Vi rekommenderar starkt 80+ i matchantal per/år där våra RM-tävlingar är obligatoriska.
En utförlig träning och tävlingsplanering ska lämnas in av spelaren. Bära Team Stockholm-tröja på träffar och resor med Tennis Stockholm.

Team Stockholm “Ar Front Team”, 15–18 år
 • Erbjudande om regionsträning på onsdagar i Tumba.
 • Erbjudande om regionsläger (sport/höstlov) i Solna.
 • Elitträning, två heldagar på SALK.
 • Screening och fysiska tester i samarbete med Aim X/IntoMotion.
 • NIU i samarbete med Stockholms Idrottsgymnasium.
 • Resa för kvalificerade spelare till Sverigefinalen i Elite Hotel Next Gen Cup (15 år).
 • Teamresa till utvalda ITF-tävlingar i Sverige.
 • Eventuell teamresa(or) på Future-tävlingar utomlands.

Mål: Erbjuda och spetsa möjligheten för våra absolut bästa juniorer i Stockholm, att i vardagen få träna, spela och umgås med våra bästa elitspelare i Stockholm. Spelare i ”Front Team” ges möjlighet att få träna heldagar, tisdag + torsdag, då elitträningen bedrivs. Tennis Stockholm kommer också i samråd med spelarnas klubbar, stötta upp med eventuellt flera ITF/Future tävlingsresor, utöver ordinarie basprogram.

Krav spelare: Hög spelnivå, tillhörande topp i Sverige. Proffsig inställning och ett inre driv. Genomföra de fysiska tester som görs i samarbete med Aim X och IntoMotion. Kunna presentera mål & plan, antingen själv eller via ansvarig tränare.

Team Stockholm Elit Future ATP/WTA
 • Elitträning, två heldagar på SALK.
 • Hitting partner under Stockholm Open (herrar).
 • Eventuell teamresa(or) på Future-tävlingar utomlands.

Mål: Stötta regionens främsta spelare till fortsatt utveckling samt att skaffa sig ATP- och WTA-ranking. Snittåldern för de högst rankade proffsen blir allt högre och det är viktigt att våra elitspelare efter 18 års ålder, har någon att vända sig till då klubbarnas tid och resurser inte alltid räcker till. Detta görs genom att erbjuda elitträning två heldagar varje vecka med regions tränare och assisterande tränare.

Krav spelare: Hög spelnivå, tillhörande toppen i Sverige. Högt tävlingsdeltagande. Proffsig inställning och ett inre driv. Kunna presentera mål & plan, antingen själv eller via ansvarig tränare.

Hur blir man uttagen?

Precis som i en klubb jobbar vi efter en pyramid där vi är bredare i basen, för att allt eftersom smalna av. Det är aldrig lätt att dra gränser men vi har gjort ett gediget arbete och tror att en spetsning av Team Stockholm i de äldre åldrarna gör det hela mer attraktivt och spännande. Regions tränaren har en nyckelroll i utvecklandet av Tennis Stockholms utbud och aktiviteter för våra främsta tävlingsspelare, vilket går hand i hand med SvTF:s inriktning. Parallellt med den breda Next Generation satsningen, 9–11 år, har vi till Team Stockholm valt en snäv uttagning för att säkerställa kvalité och göra det utmanande. Ambitionen måste vara att man känner att ”man kan spela sig in i teamet”.

För Team 12:
Klubbarna i Stockholm bidrar med stor hjälp och nominerar spelare som de anser håller god nivå för Team Stockholm. Därefter gör Regionstränaren tillsammans med ett tränarråd (tränare som är ute mycket på tävlingar och har mycket god kunskap om spelare i regionen) en bedömning av vilka spelare som kommer med i Team Stockholm 12 vid årsskiftet.

För Team 13–18 och Elit:
Regionstränaren och Tränarrådet gör vid årsskiftet en samlad bedömning av spelare som redan är i Team Stockholm samt spelare som visat stor utveckling för att komma med i Team Stockholm.

Spelare som inte blir uttagna vid årsskiftet har möjlighet att spela in sig i Team Stockholm under året Regionstränaren och Tränarrådet har förutom en kontinuerlig dialog under året, en sittning efter sommaren för att utvärdera spelare i teamet men också potentiella nya spelare in.

Om man inte är uttagen men anser att man har starka resultat, kontaktar man sin klubbtränare som sedan skickar in en förfrågan till pontus@tennisstockholm.se. Regionstränaren gör i samråd med Tränarrådet en bedömning och besvarar klubbens tränare så fort som möjligt.

De spelare som är uttagna i Team Stockholm är med hela året, såvida spelaren inte har misskött sig grovt, ej deltagit på obligatoriska aktiviteter eller att tränaren/spelaren själv ber om utträde.