André Göransson har egentligen bara hållit till på Challangertouren de senaste åren bortsett från de wild cards han fått till ATP-turneringarna i Stockholm (2019) och Båstad (2018-2019). Nu kan han konstatera att han av egen kraft lyckas ta sig in i 250-tävlingarna, han kan också glädjas åt sin första ATP-seger som kom i Indien på söndagen.

Bild från Maharashtra Opens instagramkonto.

– Jag och Christopher var i Newport förra veckan där vi gick till semifinal. Vi funderade på om vi skulle spela tävlingen i Dallas eller åka till Indien där vi kommit in. Det blev en lång resa från Los Angeles hit och det är inget man ångrar nu. Det var värt det, säger André bara någon timme efter finalen.
– Det börjar sjunka in att vi vunnit. Det känns väldigt roligt. Jag tänkte på det när jag åkte hit, att det är skönt att ha gjort så bra resultat att jag gjort mig förtjänt av en plats i en ATP-tävling.

25-årige André, som tillhör Elfsborg Tennis, har klättrat på ATP-rankingen. Redan när han och dubbelpartnern Christopher Rungkat från Indonesien nådde semifinalen stod det klart att han skulle komma in på topp 100. 

– Jag var ganska nära att komma in i slutet av förra året. Inför den här tävlingen var jag uppe på 108:e plats. Oavsett om det är singel eller dubbel så betyder det mycket att komma in på topp 100. Även om jag visste att jag nått mitt mål efter semifinalen, så försökte jag motivera mig att inte vara nöjd utan att gå för titeln.

I finalen ställdes de mot Jonathan Erlich (Israel) och Andrei Vasilevski (Ryssland). Segersiffrorna blev 6-2, 3-6, 10-8.
– Första matchen i turneringen var väldigt tuff och vi var illa ute. Vi spelade på kvällen och hade svårt att se i elljuset. Vi spelade bra i kvartsfinalen och även i semifinalen och gick in med bra självförtroende till finalen. Vi började stabilt, fick ett tidigt break och servade bra och returnerade stabilt, säger André och fortsätter:
– Även när vi förlorade andra set så kände vi att vi hade en positiv känsla inför matchtiebreaket. Vi var båda på toaletten före avgörandet och vi sa till varandra att köra för fullt och det gick ju bra. Han satte en fantastisk och välplacerad retur på matchbollen. 

Det här var femte ATP-tävlingen i karriären och också den största framgången räknat i poäng, pengar och känslor. För segern får han till exempel 15 000 dollar. Att spela på ATP-touren skiljer sig ganska mycket mot de challengerturneringar han är van vid.
– Det var skönt att det rasslade till, för det är ingen dans på rosor när man spelar dubbel. På futuretouren är det riktigt tufft och om man inte går långt i en challenger så blir det också en hel del kostnader. Allt är lite bättre på ATP-nivå och jag kan bara hoppas att det fortsätter går bra, säger André och kommer in på tävlingen i Indien:
– Det var en hel del och tittade på matcherna, även några svenska fans faktiskt. Indierna är galna i tennis. Jag har inte hunnit se så mycket av staden, för vi har spelat sena matcher. Det har varit trevliga människor som varit behjälpliga och behandlat oss väl. Jag har som sagt inte upplevt att bli serverad så mycket tidigare. Det var också kul att Robert Lindstedt var här, för jag träffar inte många andra svenskar när jag är ute annars. Vi sågs lite här på klubben och på hotellet.

Christopher Rungkat är en relativt ny bekantskap för André Göransson. Nästa vecka åker de till en ny turnering i Indien (challengern i Bengaluru) och därefter vet André inte riktigt hur det blir.
– Han kontaktade mig vid tiden för Stockholm Open i oktober. Jag hade mött honom två gånger och gillar hans spelstil. Han ville åka till Asien och så blev det. Vi spelade tre tävlingar där och var i final i den sista challengern. Han gifte sig i januari och har haft mycket omkring sig, men nu har vi spelat två tävlingar till. Det har ju gått väldigt bra så vi får sätta oss ner helt enkelt och se var vi kan komma in.

Vilka är dina stora mål 2020?
– Det skulle vara att komma in i en Grand Slam. Jag var i Melbourne där jag och holländaren Sem Verbeek var två platser ifrån att komma in sista dagen innan det startade. Nu blev det inte så, men jag hoppas chansen kommer snart. Ett annat är Davis Cup. Det är alltid roligt och jag ställer alltid upp om jag får chansen.

Till turneringens hemsida!