I lördags spelades det minitennis under några timmar på 30 banor i Vänersborg. Totalt 140 barn i åldrarna 6-12 år från 15 olika föreningar var med och bidrog att att arrangemanget kan kalla sig Sveriges största minitennistävling.
– Vi har fått ställa in två år i rad på grund av pandemin, så det är extra roligt och skönt att komma igång med den här typen av aktiviteter igen. Just det här arrangemanget betyder personligen jättemycket för det ger så mycket energi. Det är en sådan glädje hos både barn och föräldrar och det innebär också att barnen träffar nya kompisar, säger Peter Lindgren, regionschef, SvTF Väst.

I SO-tourens Arena Tennis marscherar spelarna in truppvis tillsammans med den förening man tillhör. Den väldiga hallen myllrar av spelare och spel på längden och tvärsen.
Före pandemin hade eventet arrangerats tre år i rad och i lördags kunde man äntligen dra igång igen.
– Det var rekordstort antal redan första året, medan det gick ner lite andra året för att öka igen tredje året. I år var det lite färre spelare, men det är nog för att man har kommit ifrån lite det här med tävlandet under de här två åren, säger Peter Lindgren och utvecklar:
– Vi försöker pusha klubbarna att starta igång SO tourtävlingarna igen, för annars kommer vi inte få fram nya tävlingsspelare. Det här eventet är som en final på SO toursäsongen, en samling för alla som tycker det är kul med tennis.

Vi stannar kvar lite kring Peter Lindgrens resonemang om tävlingsspelandet. Hans bild av läget i den västra regionen i Tennissverige är att tävlingsspelarna minskat i antal.
– Jag har ingen forskning att luta mig mot här, men magkänslan är att vi förlorat många tävlingsspelare i åldrarna 16-18 år som kom av sig under pandemin och där vissa som redan funderade på att sluta fick en anledning att göra det. Jag märker att klubbarna inte arrangerar tävlingar i lika hög grad längre. De klubbar som hade SO tourtävlingar hade också tävlingsspelare i RM, seriespel och SO tourtävlingar. Det är viktigt att klubbarna är aktiva nu för annars befarar jag att det blir färre och färre spelare. 

John Karlman i Lidköpings TK var en av många tränare på plats i lördags.
– Barnen skaffar sig nya vänner och börjar spela med varandra vid pauser. Det är sådant man drömmer om som tränare, säger han.

Peter Lindgren kan summera en lyckad tennishelg.
– Flera tränare har redan sagt att barnen frågat när det är dags igen. Det innebär att vi skapat ett intresse där spelare kanske går upp i antalet träningar i föreningen de spelar i. Det är precis det vi är ute efter, att hjälpa föreningarna att skapa glädje och ett större tennisintresse för mer spel och tävlande.